Jäätteenmäki sanoo jatkavansa taistelua EU:n metsälinjauksen muuttamiseksi – "Ei järjen hiventä"

Politiikka

Keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki on pettynyt EU:n ympäristövaliokunnan tuoreeseen linjaukseen hiilinielujen laskentatavasta.

Ympäristövaliokunnan selvällä enemmistöllä hyväksymä mietintö lähtee siitä, että metsien määrän kehitystä vertaillaan vuosiin 2000–2012.

Jäätteenmäen mukaan linjaus asettaa EU:n jäsenmaat keskenään hyvin eriarvoiseen asemaan.

– Jos tulevat hakkuut ylittävät maan aikaisemmat hakkuumäärät, ne luetaan päästöiksi. Silloin kyseisen maan täytyy leikata päästöjään vastaavassa suhteessa muilta aloilta tai hankkia markkinoilta päästöoikeuksia, Jäätteenmäki kirjoittaa blogissaan.

Epäoikeudenmukaiseksi linjauksen tekee Jäätteenmäen mukaan se, että vertailujaksojen aikana eri maiden hakkuumäärät vaihtelivat huomattavasti.

Suomen metsähakkuumäärät olivat vähäiset, kun taas esimerkiksi Ruotsilla ne olivat huomattavasti korkeammat.

– Näin ollen jos Suomi nostaisi tulevaisuudessa metsänkäyttöastetta esimerkiksi Ruotsin hakkuiden tasolle, Suomea rokotettaisiin mutta Ruotsia ei.

– Suomen kontolle laskettaisiin päästöjä lisääntyneestä metsänkäytöstä, vaikka Suomen metsät edelleen sitoisivat huomattavasti enemmän hiilidioksidia kuin vapauttaisivat. Asiassa ei ole järjen hiventä.

Jäätteenmäki sanoo jatkavansa työtä sen puolesta, että historiallinen hakkuumäärän vertailu poistuu esityksestä.

Seuraava mahdollisuus siihen on täysistunnossa.

– Jos (linjaus) ei muutu, niin viimeinen mahdollisuus on yhteisneuvotteluissa jäsenmaiden neuvoston kanssa, Jäättenmäki kirjoittaa.