Esko Aho pitää poliitikkojen syyttelyä elinkeinoelämää kohtaan vaarallisena – on huolissaan myös politiikan julkisuuden lyhytjänteisyydestä

Entisellä pääministerillä ei ole presidenttisuunnitelmia.
Politiikka

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) pitää vaarallisena poliitikkojen syyttäviä puheita elinkeinoelämää kohtaan.

Nykyinen pääministeri Sanna Marin (sd.) on useasti kuluvan vuoden aikana peräänkuuluttanut yritysten yhteiskuntavastuun merkitystä.

Hän nosti asian esille esimerkiksi, kun metsäyhtiö UPM kertoi aikovansa lakkauttaa Kaipolan paperitehtaan.

Aho ei mainitse STT:n haastattelussa ketään nimeltä. Hän arvioi, että poliitikkojen kyky ymmärtää elinkeinoelämää on heikentynyt, kun he ovat pyrkineet katkaisemaan sidoksiaan yrityksiin riippumattomuuden nimissä.

–  Poliitikkojen kannattaisi olla todella varovaisia mennessään neuvomaan yritysjohtajia siinä, miten kannattavaa liiketoimintaa kannattaisi rakentaa, Aho sanoo.

Pääministerin paikalta noin 25 vuotta sitten pudonnut Aho on huolissaan myös laajemmin politiikan teosta.

Hän arvioi, että poliitikot käyttävät aikaisempaa enemmän aikaa maineensa varjeluun ja nopeaan reagointiin. Samalla syvällinen perehtyminen asioihin on kärsinyt.

Poliitikolle nuorta ikää Aho kuvailee haasteeksi, muttei ongelmaksi. Hän oli aikanaan Suomen nuorin pääministeri, ennen kuin Marin ohitti hänet tilastoissa.

–  Kokemus tietysti kartoittaa tietynlaista osaamista, mutta samaan aikaan varsinkin tiukoissa paikoissa on etua, että pystyy ajattelemaan menneestä poikkeavalla tavalla.

Entiseltä keskustapääministeriltä pitää vielä kysyä puolueensa tilanteesta. Miten Esko Aho arvioi kannatuskadosta kärsivän keskustan asemaa?

–  Keskustan ajatus on muuttunut monta kertaa vuosikymmenten saatossa. Se on ollut usein kriisissä, ja ehkä tämäkin kriisi voidaan nähdä mahdollisuutena luoda uusi nahka ja kansallinen tehtävä, Aho asettelee sanojaan.

– Sitä ei voi kukaan ulkopuolinen voi kuitenkaan antaa, enkä halua ryhtyä neuvonantajaksi.

Entä haluaisiko hän ryhtyä tasavallan presidentiksi? Yritys vuonna 2000 riitti lähes voittoon: yli 48 prosenttia äänistä vaalin toisella kierroksella.

Aho naurahtaa. Kysymys nousee esille haastatteluissa usein, aina viimeisenä.

–  Suunnitelmiini ei kuulu olla presidenttiehdokkaana.

Kommentit (3)

 • KYTÖKORPI KAARLO

  Esko Aho ei ymmärtänyt käyttää Suomen rahan lähteenä kuten on Japani, USA ja Eu tehneet. Tosin EKP kiertotien kautta.

 • KYTÖKORPI KAARLO

  Lisäys: Ei ymmärtänyt käyttää Suomen pankkia, Jäi pois edellisestä.

 • Lukija26

  Kyllä entinen pääministerimme Esko Aho puhuu asiaa. Kyllä elinkeinoelämän vaikuttajat yritysjohtajat ja suurten yritysten Hallitusten edustajat ovat yleensä myös yrityselämän tuntijoina maan parhaita asiantuntijoita . He näkevät monen vuoden ”perioodilla yrityksiensä tulevaisuuden” . Jossa on ”kansainvälinen kilpailukykymme kaikista tärkein asia ” , jotta yritykset voivat suunnitella tulevaisuuttaan eteenpäin ,investoimalla tai karsimalla yritystoimintaa sellaiseen kuntoon ,että voivat jatkaa . Kaipolan tehtaan sulkeminen oli yksi muiden joukossa . Paperiala on kulutuksen osalla laskeva ja on uutta saatava tilalle ja liika henkilökunta nopeasti koulutukseen uusiin tehtäviin ,joka on myös haastava ,mutta kun tietää suomalaisten ”SISUN ” uudistua ei mahdoton myöskään myöhemmälläkin iällä . Työpaikoilla jatkamisen sopimuskultuuria pitää jatkaa ja nykyaikaistaa ,muiden kehityksessä kilpailijamaiden kanssa . Pieni – ja keskisuuriteollisuus tarvitsee myös hartaasti ,kehittyäkseen tällaisia vaihtoehtoja . Nuori töihin pyrkijä ”tarvitsee oppiakseen käytännön työssä mahdollisuuden” ,jossa Ei pelkkä hyvä koulutuskaan auta . Monesti löytyy myös tätä kautta osaamisalueita ,joka avaa myöhemällä iällä tarttua lisäkouluttautumaan (aloitin työurani 15v). Minulla itselläni kävi näin ,joka takasi (45 – vuoden ) työuran eri tehtäviin elinaikanani (nyt olen 75v). Kuitenkin toisen asteen koulutus kaikille on Hallituksen esityksenä kannatettava asia . Sen vaikutukset tulevat näkyviin muutaman vuosikymmenen aikana positiivisesti . Kyllä myös AY – johtajien on pakko seurata ,mitä maailmalla tapahtuu . Saavutetuista eduista on ”tingittävä” silloin kun siihen Ei kertakaikkiaan ole varaa . Myös peiliin katsomisen paikka on” julkisen puolen menojen osalla ”(kunnat & valtio). Jos tulot ja menot eivät kohtaa ,tekemällä alijäämäisiä butjetteja ,vuodesta toiseen . Teemme tulevaisuuden nuorillemme todella ”karhunpalveluksen ”kanettavaksi .

  Seppo Kotaniemi
  Keski-Suomi – Äänekoski

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen