Edustajat Ovaska ja Hopsu: Suomelle suurempi rooli Yhdysvaltain palauttamiseksi Unescon jäseneksi

YK

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet Jouni Ovaska (kesk.) ja Inka Hopsu (vihr.) esittävät, että Suomen tulisi toimia ulkopolitiikassaan ja kansainvälisessä koulutuspolitiikan yhteistyössä aktiivisesti Yhdysvaltain liittämiseksi takaisin YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon jäseneksi.

– Kansallista rooliamme ja vaikuttavuuttamme nostaisi keskustelun käynnistäminen YK:ssa ja kahdenvälisesti Yhdysvaltojen kanssa maan saamiseksi takaisin Unescon jäseneksi. Suomi voisi nostaa YK- ja kahdenvälisten yhteyksien lisäksi Yhdysvaltojen Unesco-jäsenyyden Euroopan unionin opetus- sekä ulko- ja kehitysministereiden asialistoille, jolloin myös Euroopan unioni sitoutuisi edistämään tavoitetta, kansanedustajat visioivat yhteiskannanotossaan.

Ovaska ja Hopsu uskovat, että Yhdysvallat hakee presidentinvaaliensa tuloksesta riippumatta uutta suuntaa ulkopolitiikalleen.

– Yhdysvaltojen, kuten muidenkin suurvaltojen, sitoutuminen monenkeskiseen sääntöpohjaiseen yhteistyöhön vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten onnistumme rauhan, vakauden ja kestävän kehityksen turvaamisessa. Globaali koulutusyhteistyö ja YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö ovat tässä avainasemassa.