Chempolis-johtaja: Intian biojalostamohankkeessa vielä monta vaihetta edessä

Chempolis

Intiaan kaavailtuun biojalostamohankkeeseen on liittynyt viime vuosina useita erilaisia sopimuksia ja useita on vielä edessä, ennen kuin päätös biojalostamosta voidaan tehdä, kertoo Chempoliksen toimitusjohtaja Esa Rousu.

Oululainen teknologiayhtiö Chempolis nousi otsikoihin, koska pääministeri Juha Sipilän lapsilla on sijoitusyhtiön kautta omistuksia Chempoliksessa.

Hiljattain selvisi, että yhtiö oli ollut mukana Intiaan viime vuonna tehdyllä vienninedistämismatkalla.

Chempolis ilmoitti vienninedistämismatkan lopulla helmikuussa 2016, että se rakentaa 110 miljoonan euron arvoisen biojalostamon Intiaan.

Toimitusjohtaja Esa Rousun mukaan aiesopimus Intiaan solmittiin syyskuussa 2014.

Tämän jälkeen tehtiin kumppanuussopimus, jossa määriteltiin tarkkaan muun muassa etenemistapa, lisenssisopimuksen ehdot sekä sijoittamismäärät.

Sopimuksessa sovittiin siis muun muassa, miten paljon rahaa intialainen öljy-yhtiö NRL ja Chempolis sekä sen kumppanit voivat sijoittaa perustettavaan yhtiöön.

Rousun mukaan Iltalehden tämänpäiväinen hanketta koskeva uutinen on virheellinen.

Lehti kertoi tänään, että Chempoliksen ja NRL:n aiesopimus, ”term sheet”, solmittiin toukokuussa 2016, kolme kuukautta vienninedistämismatkan jälkeen.

Lehden tiedot on poimittu eri intialaismedioista.

Rousun mukaan NRL ja Chempolis allekirjoittivat todella toukokuussa 2016 niin kutsutun term sheetin.

Sopimus ei kuitenkaan ollut aiesopimus vaan asiakirja, jossa sovittiin tarkemmin perustettavan yhteisyrityksen eli joint venturen yksityiskohtaisia ehtoja.

– Se oli siis ikään kuin kaksi vuotta aikaisemmin sovittujen asioiden tarkentamista, Rousu kertoo.

Toimitusjohtajan mukaan seuraava vaihe on yhteisyritystä koskeva sopimus, ja tätä ennen hankkeeseen täytyy löytää rahoitus.

– Vasta sen jälkeen perustetaan yhteisyritys, joka tekee selvitykset ja päätökset laitoksen rakentamisesta.

Iltalehti kertoo, että Chempoliksen edustajat eivät vastanneet sen kysymykseen Intian sopimusneuvottelujen nykyisestä tilanteesta.

– Koskaan Iltalehti ei ole kysynyt minulta tai Chempolikselta mitään, vaan on ryhtynyt tekemään tahallista juttua, Rousu kommentoi.

Juttua täsmennetty kahden viimeisen kappaleen osalta klo 11.05.