YTL: Ylioppilaskokeiden valvonta voidaan osin toteuttaa tallentavilla videokameroilla kevään kirjoituksissa

Lautakunta ohjeistaa kirjoituksiin osallistuvia myös käyttämään maskeja.
Ylioppilaskirjoitukset

Lukio voi korvata kevään kirjoituksissa yhden valvojan koetilaa kohden useammalla tallentavalla videokameralla, jos lukiolla on muutoin vaikeuksia järjestää koe koronatilanteen vuoksi. Asiasta linjaa ylioppilastutkintolautakunta (YTL).

YTL:n mukaan yhden valvojan korvaaminen edellyttää koetilasta riippuen kahdesta viiteen tallentavaa kameraa. Koetilassa on useimmiten 2–6 valvojaa.

–  Kokelaat eivät saa kuitenkaan olla pelkkien kameroiden valvottavana edes väliaikaisesti, YTL linjaa.

–  Jokaisen kokelaan näytön on oltava jatkuvasti yhden tai useamman valvojan nähtävillä.

Jos videotallennukseen turvaudutaan, täytyy tallenteet katsoa koetilanteen jälkeen pääpiirteissään läpi ja säilyttää lukiossa, kunnes arvosana on lopullinen.

YTL:n päivitetyn ohjeen nosti aiemmin esiin Helsingin Sanomat.

Lautakunta myös ohjeistaa kirjoituksiin osallistuvia käyttämään kasvomaskia koko kokeen ajan lyhyitä ruoka- ja juomataukoja lukuun ottamatta.

Ylioppilaskokeeseen osallistuminen ei ole mahdollista, jos kokelaalla on todettu koronavirustartunta. Lähtökohtaisesti koe jää suorittamatta myös kokelailla, joille terveysviranomainen on antanut karanteenipäätöksen.

–  Koetta on hyvin vaikeaa tai mahdotonta järjestää edes erillisessä tilassa siten, että valvoja ei olisi kokelaan kanssa samassa tilassa ja ongelmatilanteissa lähellä kokelasta, YTL perustelee.

Karanteenissa olevan kokelaan kokeen järjestäminen on kuitenkin sallittua, jos lukion on mahdollista toteuttaa vaaditut erityisjärjestelyt.

Jos koe jää koronaviruksen tai sen varotoimien takia suorittamatta, voi anoa ilmoittautumisen mitätöintiä. Jollei mitätöintiä haeta, koe arvioidaan hylätyksi.

Ainakin Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on ohjeistanut abiturientteja olemaan kaksi viikkoa omaehtoisessa karanteenissa ennen kirjoituksia, jotta virusaltistumisilta vältyttäisiin.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat 16. maaliskuuta. Viimeinen koepäivä on 7. huhtikuuta.