Saimaannorppaa suojeleva jokavuotinen verkkokalastuskielto päättyy torstaina – WWF toivoo katiskojen käyttöä myös heinäkuussa

Luonnonsuojelu

Erittäin uhanalaista saimaannorppaa suojeleva jokavuotinen verkkokalastuskielto päättyy torstaina. Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF muistuttaa, että kalaverkot on syytä vaihtaa norppaystävällisiksi katiskoiksi myös heinäkuussa.

Järjestön mukaan kalaverkot ovat uhka etenkin itsenäistä elämää aloitteleville kuuteille. Viime vuosina puolet kaikista saimaannorppien kalaverkkokuolemista on tapahtunut heinäkuussa, kun verkkokalastuskielto saimaannorpan keskeisillä lisääntymisalueilla päättyy.

–  Kalapyydykset ovat pesäpoikasvaiheen yli selvinneille saimaannorpille isoin uhka. Toinen saimaannorpan suuri uhka on ilmastonmuutos, joka lisää pesäpoikasaikaista kuolleisuutta.

– Norpan suojelemiseen panostetaan valtavasti ja norppaturvallisten kalanpyydysten käyttäminen on konkreettinen asia, jolla jokainen Saimaalla kalastava voi itse vaikuttaa norpan suojeluun, sanoo WWF Suomen ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen tiedotteessa.

Saimaalla voi kalastaa norppaystävällisesti myös ongella ja uistimella. Norppaturvallisessa katiskassa on jäykistetty nielu, joka aukeaa enintään 15 sentin laajuiseksi. Kaikki katiskat, joista kuutti mahtuu sisään, ovat norpalle vaarallisia.

Saimaannorpan suojelemiseksi asetetut kalastusrajoitukset annetaan aina viideksi vuodeksi kerrallaan. Edellisen kerran kalastusrajoituksia päivitettiin viime vuonna.

Edellisellä viisivuotiskaudella puolet havaituista saimaannorpan verkkokuolemista tapahtui heinäkuussa. Kaikkiaan vuosina 2016–2020 verkkoihin havaittiin hukkuneen 22 norppaa, joista puolet eli 11 oli hukkunut verkkoon heinäkuussa.

Metsähallitus on arvioinut, että se saa tietoonsa noin 40 prosenttia saimaannorppien kokonaiskuolleisuudesta.

WWF on vaatinut verkkokalastuskiellon ulottamista heinäkuun loppuun.