Hallitus tarvitsee uuden alun – peruutuspeiliin katsominen ei auta ketään

Pääkirjoitus

Pääministeriä ei vaihdeta kevyin perustein – ei varsinkaan toisen hallituspuolueen toimesta. Keskustan päätös vetää tuki pois Antti Rinteeltä kuuluu tähän sarjaan.

Keskustan ratkaisua on ymmärretty. Puolueen matkan varrella antamia selityksiä on sen sijaan hämmästelty.

Keskustan omatkin kannattajat ovat ihmetelleet, miksi puheenjohtaja Katri Kulmuni ei avannut heti prosessin alkuvaiheessa tarkemmin pääministerin luottamuspulaan johtaneita syitä.

Keskustan riveistä vaitonaisuutta on perusteltu sillä, että puolue on varonut astumasta liikaa demareiden varpaille. Tästä syystä puoluejohdon kommentit ulospäin olivat erittäin maltillisia ja diplomaattisia. Lopullinen päätös Antti Rinteen vaihtamisesta haluttiin jättää SDP:lle itselleen.

On suorastaan hämmentävää, kuinka vähän pääministerin paikalta syrjäytetty Rinne on saanut tukea omiltaan.

Kun hallituskriisi oli viime viikolla ankarimmillaan, SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner kirjoitti Twitterissä, että ”keskusta on tekemässä demareille palvelusta” vetämällä tuen pois Rinteeltä. Jungnerin analyysi ei ole ihan tuulesta temmattu.

On suorastaan hämmentävää, kuinka vähän pääministerin paikalta syrjäytetty Rinne on saanut tukea omiltaan. Yksikään merkittävä demarivaikuttaja ei ole puolustanut Rinnettä julkisesti – ei missään vaiheessa hallituskriisiä. Perinteisiä kiitospuheita ei voi tuenosoituksiksi laskea.

Kuvaavaa on, että Rinteen erottama Sirpa Paatero palaa pikavauhdilla takaisin ministeriksi. Näin tuskin olisi käynyt, jos Paateron toimintaa kohtaan olisi kohdistunut puolueen sisällä suurta kritiikkiä.

Puolueväen hiljaisuus Rinteen ympärillä vahvistaa käsitystä, että myös SDP:ssä kyti tyytymättömyyttä oman puheenjohtajan toimintaa kohtaan. Keskustan aloitteellisuuden takia SDP:n sisäinen kritiikki jäi julkisuudelta lähes kokonaan piiloon.

Uuden hallituksen toimintakyvyn palauttaminen on pääministeriksi nousevan Sanna Marinin (sd.) tärkein tehtävä. Hallituspuolueiden luottamuksen rakentaminen vaatii sitoutumista kaikilta puolueilta ja niiden toimijoilta.

Ilman yhteisiä pelisääntöjä vahvan luottamuksen rakentaminen jää helposti vajaaksi. Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmuni muistutti maanantaina (9.12.) Facebook-päivityksessään osuvasti, että edellisen hallituksen vastustaminen tai haukkuminen ei edistä millään tavalla hallituksen toimintaa.

”Jokaisen hallituksen, joka aidosti haluaa onnistua, tulee ponnistaa omin avuin. Niin tämänkin hallituksen on seistävä omilla jaloillaan”.

Keskustan puheenjohtajan viesti hallituspuolueille on tärkeä. Luottamuksen palauttaminen on kaikkien hallituksessa olevien puolueiden vastuulla. Keskinäinen riitely ei edistä tätä työtä millään tavalla.

Mitä yhtenäisempi hallitus on, sitä helpommin se pystyy vastamaan eteen tuleviin haasteisiin. Ja niitä hallituksella riittää yllin kyllin ilman esimerkiksi työllisyysasteen korottamisessa ja työmarkkinatilanteen rauhoittamisessa.