Keskustan Kärnä: Suomi on tehostanut laittomasti maassa olevien palautuksia merkittävästi

Turvapaikanhakijat

Keskustan kansanedustaja, hallintovaliokunnan ja poliisiasiain neuvottelukunnan jäsen Mikko Kärnä on tyytyväinen poliisilta saamiinsa tietoihin, jotka osoittavat Suomen tehostaneen laittomasti maassa oleskelevien palautuksia.

Vuoden 2018 tammi–syyskuussa poliisiin toimenpitein poistettiin maasta 1 835 ulkomaalaista. Tänä vuonna on samana ajanjaksona poistettu 1 960 ulkomaalaista, Kärnä vertaa.

– Laittomasti maassa oleskelevien palautukset ovat siis hallitusohjelman mukaisesti tehostuneet merkittävästi. Nämä luvut eivät sisällä vapaaehtoisesti palanneita, vaan näissä ovat mukana ainoastaan poliisin poistamat henkilöt.

Kärnä huomauttaa, että palautettavien henkilöiden kohdemaita ja kansalaisuuksia tarkastelemalla voi todeta Dublin-järjestelmän toimivan.

Italiaan on palautettu 119, Ruotsiin 70 ja Espanjaan 60 henkilöä, kansanedustaja kertoo.

– Dublinin sopimuksen mukaiset palautukset siis rullaavat koko ajan, vaikka esimerkiksi perussuomalaiset yrittävät muuta väittää.

– Samaa todistaa se, että olemme palauttaneet Irakiin 42 henkilöä, mutta maasta on poistettu 69 Irakin kansalaista.

Kärnän mielestä poliisi tekee palautusten kanssa erinomaista työtä, mutta sitä on edelleen tehostettava.

– Odotan paljon hallitusohjelman mukaiselta laittoman maahantulon ja laittoman maassaoleskelun torjuntaohjelmalta, jonka valmistelu on käynnistetty sisäministeriössä.