Keskustan Kärnä: Koronavirus osoittaa, että ympäristöterveydenhuollon on oltava osa sote-järjestelmää

Sote

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä toteaa, että maakunta- ja soteuudistuksessa on välttämätöntä huolehtia ympäristöterveydenhuollon siirtämisestä osaksi maakuntahallintoa.

– Ympäristöterveydenhuolto vastaa ruokaturvallisuudesta ja ehkäisee sekä poistaa ihmisille ja elämille koituvia terveyshaittoja. Se on luonteva osa perusterveydenhuoltoa, joka ehkäisee ihmisten ja eläinten yhteisiä taudinaiheuttajia sekä torjuu antibioottiresistenssiä.

– Teemme uskomattoman vakavan virheen, mikäli emme sitoudu pitämään ympäristöterveydenhuoltoa yhtenä terveydenhuollon osasena, varoittaa Kärnä tiedotteessaan.

Kärnä katsoo, että kun uudet infektiotaudit, kuten koronavirus nyt, leviävät maailmalla, on Suomen välttämätöntä säilyttää varautumisensa huippuluokassa.

Tämä onnistuu hänen mukaansa vain, mikäli ympäristöterveydenhuolto on osa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää.

– Suomessa yhteinen terveys -ajattelun ymmärtäminen on johtanut aiemmin hyviin tuloksiin, emmekä voi vaarantaa tätä järjestelmää. Ihmisillä ja eläimillä kun todellakin on yksi yhteinen terveys. Myös WHO, FAO ja OIE korostavat tätä näkökulmaa.
– Mikäli ympäristöterveydenhuollon siirtäminen osaksi maakuntahallintoa on mahdotonta uudistuksen aivan ensimmäisessä vaiheessa, tulee hallituksen esittää suunnitelma ja aikataulutus, jonka mukaisesti tämä siirto toteutetaan. Koronavirus viimeistään osoittaa, että emme voi vähätellä eläinperäisten tautien uhkaa ihmisille. Mikko Kärnä muistuttaa.