Kalmari: Paras jouluruoka on kotimaista – myös keräyksissä
Pistetään Suomi kuntoon syömällä hyvää ja laadukasta kotimaista ruokaa, kannustaa eduskunnan lähiruokakerhon puheenjohtaja Anne Kalmari.
– Teet arvokkaan teon, jos leivot tai teet ruokia yhdessä lapsesi kanssa. Tunnetko jo tähtitortun ja joululaatikoiden tuoksun, keskustan kansanedustaja kysyy.
Joulu tulee myös halvemmaksi itse valmistettuna. Jos kiire yllättää, löytyy myös kotimaisia puolivalmisteita ja eineksiä, muistuttaa Kalmari.
– Suomalaista suosimalla pistät rahan kiertämään kotimaassa ja luot uutta työtä ja toimeentuloa.
Ostamalla ja valmistamalla kotimaista ruokaa autat myös kulttuurimaiseman säilymistä ja pienennät hiilijalanjälkeäsi, Kalmari kertoo.
– Turvallisin ja eettisin ruoka tule läheltä.
Kalmarilla on pitkä lista suomalaisen ruuan laadusta:
– Kotimaisissa kananmunissa ei ole salmonellariskiä eikä maidossa antibioottijäämiä.
– Kinkku tulee possulta, joka on saanut pitää hampaansa ja saparonsa.
– Viljaa ei kuivateta pelloilla pystyyn myrkyillä vaan kuivureissa.
– Porkkanan viljelyssä on käytetty huomattavasti vähemmän kasvinsuojeluaineita kuin ulkomailta tuoduissa. Se on hyvä juttu hyönteisille ja luonnon monimuotoisuudelle.
Kalmari huomauttaa, että määrä kannattaa joulunakin korvata ruuan laadulla.
Kun ruoka maistuu ja sitä on valmistettu sopiva määrä, toivottavasti ei jää poisheitettävää. Ylimääräisen ruuan voi pakastaa ja käyttää myöhemmin.
Kansanedustaja vetoaa myös hyväntekeväisyysjärjestöihin.
Hän toivoo, että järjestöt huolehtivat, että keräysvaroilla ostettava ruokakin on kotimaista.
Joutsenlippumerkki ja kasvisten sirkkalehtimerkki takaavat raaka-aineen alkuperän ja elintarvikkeen valmistuksen Suomessa, Kalmari muistuttaa.