Hannakaisa Heikkinen: Vanhusten kotihoito kaipaa arkiapulaisia

Keskusta

Keskustan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen mukaan vanhusten kotihoidossa tarvitaan hoidon ja hoivan ammattilaisten lisäksi jokapäiväisissä toiminnoissa auttavia arkiapulaisia.

Heikkinen huomauttaa, että hoiva-avustajia on jo täsmäkoulutettu lähinnä pitkäaikaishoitoon, mutta vanhusten kotihoito kaipaa myös arjen apuun avustajia.

– Kotihoidon tarve tulee kasvamaan huomattavasti sitä mukaa, kun suuret ikäluokat ikääntyvät. Yli 75-vuotiaita ikäihmisiä on nyt noin 500 000, kymmenen vuoden päästä jo 800 000. Siksi hyvän ja turvallisen kotihoidon mahdollistamiseksi pitää pystyä osoittamaan riittävät resurssit, Heikkinen sanoo tiedotteessaan.

Itsekin hoiva-alalla työskennelleen Heikkisen mukaan vanhusten kotihoitoon liittyvät ratkaisut kaipaavat uutta, inhimillistä otetta ja ajattelua.

Hän korostaa, että kotona asuvan vanhukset ovat ansainneet turvallisen elämän. Moni haluaa asua kotonaan mahdollisimman pitkään aivan omasta tahdostaan. 

– On tärkeää muistaa, että vanhuus ei ole sairaus. Apua toimintakyvyn heiketessä tarvitaan moniin arkisiin asioihin.

Kotihoitoa tukemaan tarkoitetut arkiapulaiset pystyvät Heikkisen mukaan auttamaan vanhuksia muun muassa kaupassa käymisessä, ruokailussa, siivouksessa, henkilökohtaisessa hygieniassa, ulkoilussa tai muissa harrastuksissa.

– Ihminen on edelleen se luontevin ja mukavin tapa tulla kohdatuksi tai autetuksi. Kyse on avusta, jota moni lähimmäinen ikääntyneille vanhemmilleen haluaa, mutta itse ei esimerkiksi pitkän etäisyyden takia pysty tarjoamaan. Kyse on myös avusta, johon robotit eivät vielä pysty, hän sanoo.