Hannakaisa Heikkinen: Metsästysasetusta muutettava niin, että sorsastuksen alkamispäivä olisi aina lauantai

Metsästys

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen esittää, että metsästysasetusta muutetaan niin, että sorsastuksen alkamispäivä olisi aina lauantai.

Ainakin pohjoissavolaiset metsästäjät puoltavat muutosta.

– Sorsastuksen aloituspäivän siirtäminen aina lauantaina tapahtuvaksi hyödyttäisi käytännössä kaikkia. Se toisi tasa-arvoa metsästäjien keskuuteen ja myös työelämään muutos toisi ennakoitavuutta ja lisäisi tuottavuutta.

Heikkinen havahtui keskellä viikkoa alkavan sorsanmetsästyksen vaikutuksiin kunnolla viime syksynä.

– Kotitilallani aloitettiin navetan laajennus viime elokuun alussa. Ymmärrän hyvin sorsastuksen aloituspäivän merkityksellisyyden vesilintujen metsästäjille, mutta silti harmitti, kun rakennustyömaa seisoi tyhjänä keskellä viikkoa ja olisi ollut mitä parhain rakennuskeli.

Myös toinen kokemus perhepiiristä vaikutti asiaan.

Heikkisen vanhempi poikani suoritti viime kesänä metsästystutkinnon. Syksyllä ennen sorsastuksen aloituspäivää pojan koulusta kerrottiin, että metsästyskorttia näyttämällä koulusta saa olla poissa 20. elokuuta.

– Ryhdyin miettimään, kuinka paljon sorsastuksen alkamispäivän sattuminen arkipäiväksi aiheuttaakaan tyhjäkäyntiä yhteiskunnassamme. Moni koululuokka opiskelee vajaana ja työpaikoilta puuttuu ihmisiä. Toisaalta iso osa sorsastajista ei pääse aloitukseen arjen velvoitteiden vuoksi. Myös kouluissa poissaololuvat ovat koulukohtaisia. Lauantaina alkava sorsanmetsästys vaikuttaisi positiivisesti kymmeniin tuhansiin metsästäjiin ja samalla laajemmin koko yhteiskunnan toimivuuteen.

Heikkinen otti elokuussa yhteyttä Pohjois-Savon alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja Risto Juntuseen ja kysyi, onko jotakin estettä sille, että sorsastuksen aloitus siirrettäisiin alkavaksi aina lauantaina.

Juntunen selvitti syksyn aikana metsästäjien mielipiteitä aloitusajankohdan siirrosta ja sai yksimielisen hyväksynnän ehdotukselle.

– Kun aloittaminen muutettaisiin alkavaksi elokuun 20:tta seuraavana lähimpänä lauantaina, muutos ei häiritsisi pohjoisimpienkaan alueiden poikueiden kasvua. Metsästyksen alkaminen viikonloppuna tekisi myös metsästysvalvonnasta kattavampaa ja tehokkaampaa, Risto Juntunen toteaa.

Hirvenmetsästykseen ja kanalintujen metsästykseen on tehty asetusmuutoksia viimeisten vuosien aikana.

– Muutokset ovat olleet onnistuneita. Nyt olisi sorsalintujen metsästyksen kehittämisen vuoro, Juntunen näkee.