Uuden EU-komission asialistalla talous, teknologia ja turvallisuus
Uusi EU-komissio on aloittanut työnsä yhä haasteellisemmaksi muuttuneessa toimintaympäristössä. Euroopan unioni haastavat hidas talouskasvu, kilpajuoksu teknologisessa kehityksessä ja vaarallinen turvallisuusympäristö.
Euroopan unionin on oltava taloudeltaan kilpailukykyisempi, teknologialtaan omavaraisempi ja turvallisuudeltaan itsenäisempi.
Vahva teollinen pohja, edistyksellisen teknologian hyödyntäminen ja turvallisuus kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa. Mitä vahvempi taloudeltaan ja teknologiselta toimintakyvyltään unioni on, sitä vahvempi se on myös kohtaamaan ulkoiseen turvallisuuteen kohdistuvat uhat.
Keskustan ja RKP:n Uudistuva Eurooppa -ryhmällä on vahvat asemat komissiossa. Poliittista ryhmäämme edustaa viisi komissaaria, joista kaksi, Viron Kaja Kallas ja Ranskan Stéphane Séjourné, toimivat komission varapuheenjohtajina.
Séjourne on sisämarkkinakomissaari, jonka vastuulle kuuluu EU:n uuden teollisuusstrategian muotoilu.
Pohjoismaiden ja Baltian komissaareilla, Suomen Henna Virkkusella, Kaja Kallaksella ja Liettuan Andrius Kubiliuksella, on vastuullaan turvallisuuden kannalta keskeisimmät salkut.
EU:n ulkopolitiikan vahvistamiseksi ulkopolitiikan korkea edustaja Kallas korosti parlamentin kuulemisessa tiivistä yhteistyötä EU:n eri toimielinten ja jäsenmaiden välillä.
Puolustus- ja avaruuskomissaari Kubilius laatii yhteistyössä Kallaksen kanssa Euroopan puolustuksen valkoisen kirjan. Se tasoittaa tietä kohti aitoa EU:n puolustusunionia.
Teknologisesta suvereniteetista, turvallisuudesta ja demokratiasta vastaava Virkkunen tulee ensimmäisen 100 päivän aikana esittämään tekoälytehdasaloitteen, joka tarjoaa lisää laskentakapasiteettia startup-yrityksille, tutkijoille ja teollisuudelle.
Komission tukena on proeurooppalainen enemmistö, joka koostuu Euroopan kansanpuolueesta, Uudistuvasta Euroopasta ja sosiaalidemokraattisesta ryhmästä.
Euroopan kansanpuolue, johon kokoomus kuuluu, vilkuilee Euroopan parlamentissa laitaoikeiston suuntaan. Se on vaarallinen kehityssuunta maanosamme tulevaisuuden kannalta.
On tärkeää, että proeurooppalainen ryhmittymä kestää. Se on maanosamme tulevaisuuden, turvallisuuden ja ihmisyyttä kunnioittavien arvojen kannalta välttämätöntä.