Suomi tarvitsee selkeän EU-vision
Suomen EU-jäsenyyden alkamisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Koko unionin kannalta merkkipaalu on puolestaan 75 vuotta täyttävä Schumanin julistus, joka näytti suunnan maanosamme taloudelliselle ja poliittiselle kehitykselle.
Ranskan ulkoministeri Robert Schumanin julistus loi perustan yhteisölle, jonka ytimessä ovat olleet rauha, taloudellinen yhteistyö ja yhtenäisyys. Nämä peruspilarit ovat tänä päivänä ajankohtaisempia kuin aikoihin.
Epävarmassa maailmassa unionilla on entistäkin merkittävämpi ja vastuullisempi tehtävä toimia vakauden ankkurina. Ankkurina, jonka lujan perustan muodostavat ja toimintaa ohjaavat demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien arvot.
Unionin arvoperustaa haastetaan sekä unionin sisältä että ulkopuolelta. Ääriajattelun yleistyminen eräissä jäsenmaissa, Donald Trumpin hallinnon aiheuttamat ongelmat ja monenkeskiseen sääntöpohjaiseen järjestelmään kohdistuvat uhat edellyttävät unionilta oman roolinsa kirkastamista ja arvojensa tinkimätöntä puolustamista.
Euroopan unionille on lankeamassa vapaan maailman johtajan rooli. Roolin lunastaminen vaatii edistyksellistä ja eteenpäin suuntaavaa ajattelua unionin instituutioilta ja jäsenmailta.
Jäsenmailta odotetaan vakaata, vastuullista ja vaikuttavaa EU-politiikkaa, joka vaalii Euroopan yhteistä etua ja luo unionille tarvittavat työkalut vastata globaaliin kilpailuun ja vastakkainasetteluun autoritääristen tahojen kanssa.
Suomi on pyrkinyt olemaan aktiivinen ja rakentava jäsenmaa, joka esittää käytännönläheisiä ratkaisuja ja hakee yhteistä tietä eteenpäin. Suomi on ollut useammin osa ratkaisua kuin osa ongelmaa.
Suomellakin on silti parannettavaa omassa EU-politiikassaan. Hallituksen laatimat EU-avaintavoitteet ovat tarpeellisia, mutta eivät riittäviä. Suomelta on puuttunut pidemmän tähtäimen EU-visio ja -linja. Vastaamatta on jäänyt kysymys, millaisen Euroopan unionin haluamme vuonna 2035?
Suomen EU-politiikasta keskustellaan vilkkaimmin Euroopan parlamentin vaaleissa, mutta Suomen EU-linja ratkaistaan käytännössä eduskuntavaaleissa ja niitä seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Siksi jokaisen eduskuntapuolueen olisi syytä laatia ja esittää tarkempi EU-visionsa eduskuntavaalien yhteydessä.
Seuraavan hallituksen olisi syytä jälleen laatia perusteellisempi EU-selonteko, joka viitoittaisi Suomen linjaa EU:n tulevaisuudelle.
EU:n tulevaisuusvision ydinkysymykset liittyvät EU:n globaalin roolin vahvistamiseen, poliittiseen ja taloudelliseen toiminta- ja päätöksentekokykyyn laajentuvassa unionissa sekä kansainvälisiin kumppanuuksiin demokratian, vakauden ja turvallisuuden takaamiseksi.