Historia | Iljushin-lento Siperian yli Japaniin oli unohtumaton kokemus – “Asiakkaat ajettiin ulos pakkaseen"
Neuvostoliittolaiset matkustajalentokoneet ehtivät tuottaa vuosien varrella ikimuistoisia matkustuselämyksiä lukuisille suomalaisille turisteille ja liikematkalaisille.
Suomenmaan Iljushin IL-62 –matkustajakoneesta kertovassa ilmailuhistoriallisessa jutussa mainittiin koneen näyttäytyneen ensimmäistä kertaa Suomessa huhtikuussa 1970, kun Keskuskauppakamarin matkaryhmä käytti sitä käydessään Japanissa Osakan maailmannäyttelyssä.
Jutun luettuaan lennoilla mukana ollut Pekka Purra otti yhteyttä Suomenmaahan. Purra osallistui matkalle Suomen osastolla esiintyneen Polyteknikkojen kuoron jäsenenä. Aeroflotia käytettiin, koska kotimainen Finnair ei saanut lupaa Siperian ylitykseen.
Vaikka IL-62 oli melko uusi kone ja Aeroflotin lentolaivaston ylpeys, eivät lennot Purran mukaan sujuneet “aivan kuten Strömsössä”. Menomatkalla Moskovaan tankkausta varten tehdyn välilaskun jälkeen nousukiito oli mennä pitkäksi ja kone pääsi ilmaan viime tingassa.
– Lento oli epävakaata ja alas tultiin Habarovskissa vastoin suunnitelmaa, Purra kertoo.
Purran mukaan matkustajat komennettiin ulos koneen vaihtoa varten. Uusi kone oli lennätettävä Moskovasta.
– Meidät vietiin kaupunkiin ja majoitettiin johonkin hotelliin, josta asiakkaat ajettiin ulos pakkaseen, koska tilaa ei ollut. Matka Osakaan jatkui noin vuorokauden myöhässä.

Myös paluumatka Japanista oli Purran mukaan vaiherikas, kun IL-62:sta hävisivät paineet ja kone joutui laskeutumaan Novosibirskiin.
Uutta lentoa jouduttiin Purran mukaan odottelemaan 3-4 tuntia, minkä kuluttamiseen kyllä löytyi keinot siperialaisella lentokentälläkin.
– Ryypättiin riittävästi, perustettiin Novosibirskin Kokoomuksen Nuoret ja laulettiin Jääkärimarssi useampaankin kertaan, Purra luonnehtii.
– Novosibirskista lennettiin jollakin potkuriturbiinikoneella, joka tärisi niin, että votka kiipesi lasinreunoja nauttijan suuhun.
Moskovassa edessä oli jälleen nouseminen jo tutuksi tulleeseen Iljushiniin. Käsitys neuvostoliittolaisen työn laadusta ei parantunut. Lennolla Helsingistä Moskovaan hajosi Purran mukaan useammankin istuimen pöytä ilman, että niihin tarvitsi juurikaan edes koskea.
Nykyisin ainakin iltapäivälehdistö repisi vastaavista kokemuksista isot otsikot. Mutta YYA-Suomessa asiat nähtiin toisin.
– Lennon vaiheista ei luonnollisesti ollut mainintaa missään kotimaisessa tiedotusvälineessä, vaikka Keskuskauppakamarin mukana olleet herrat vannoivat kirjoittavansa, Purra muistelee.