YK:n tulevaisuussopimus luo toivoa
YK:n jäsenmaiden johtajat kokoontuvat syyskuussa joka vuosi YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolla.
Jäsenmaiden johtajat kohtasivat monikriisien maailman. Maailma on saavuttamassa kestävän kehityksen tavoitteista vain 15 % vuoteen 2030 mennessä, äärimmäinen köyhyys ja nälkä ovat edelleen todellisuutta, pakolaisten määrä on korkea ja uusiin teknologioihin liittyvät riskit lisääntyvät.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen laajat vaikutukset, Lähi-idän kiristyvä tilanne ja globaalien kehitystavoitteiden hidas edistyminen haastavat maailmanjärjestöä hakemaan toimivia ratkaisuja rauhan, turvallisuuden ja kehityksen edistämiseen.
Tänä vuonna korkean tason viikkoa edelsi YK:n tulevaisuushuippukokous. Huippukokouksella oli kaksi tarkoitusta: vauhdittaa kansainvälisten sitoumusten saavuttamista ja ryhtyä konkreettisiin toimiin vastataksemme uusiin haasteisin ja mahdollisuuksiin.
Huippukokous oli tilaisuus muuttaa maailman suuntaa parempaan. Vuosien neuvottelujen jälkeen tulevaisuussopimuksen hyväksyminen oli merkittävä saavutus.
Sopimus ei ole oikeudellisesti sitova, mutta se on jäsenmailta vahva sitoumus YK:hon, kansainväliseen järjestelmään ja kansainväliseen oikeuteen.
Tulevaisuussopimus lupaa uudistaa turvallisuusneuvostoa ja tehdä siitä edustavamman, läpinäkyvämmän ja tehokkaamman.
Sopimus kattaa laajan kokonaisuuden koskien rauhaa ja turvallisuutta, kestävää kehitystä, ilmastonmuutosta, digitaalista yhteistyötä, nuorisoa ja tulevia sukupolvia sekä ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.
Tulevaisuussopimus lupaa uudistaa turvallisuusneuvostoa ja tehdä siitä edustavamman, läpinäkyvämmän ja tehokkaamman.
Sopimus vahvistaa sen, että sodankäynnin lait koskevat myös uusia teknologioita, kuten autonomisia aseita.
Kansainvälistä kehitysrahoitusjärjestelmää uudistetaan muun muassa antamalla kehittyville maille enemmän päätösvaltaa kansainvälisissä rahoituslaitoksissa.
Tulevaisuuskokous hyväksyi myös digitaalisopimuksen ja nuorten sukupolvien julistuksen.
Digitaalisopimus edistää avointa, vapaata ja turvallista digitaalista tulevaisuutta kaikille. Se on myös ensimmäinen maailmanlaajuinen sitoumus tekoälyn hallinnoimisesta.
Nuorten sukupolvien julistus tarjoaa nuorille lisää mahdollisuuksia osallistua päätöksiin, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä etenkin globaalilla tasolla.
YK:n tulevaisuuskokous osoitti, että vaikeuksista huolimatta monenkeskinen järjestelmä voi toimia ja saada aikaan päätöksiä.