Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani

Ulkomaat

Yhdysvallat ja Turkki eivät saaneet selkeitä ratkaisuja aikaan presidentti Donald Trumpin ja presidentti Recep Tayyip Erdoganin keskiviikkoisessa tapaamisessa.

Maiden välejä on hiertänyt sekä Turkin hyökkäys Pohjois-Syyrian kurdialueille että maan päätös ostaa Venäjältä S-400-ohjuspuolustusjärjestelmä.

Trump totesi presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että Turkin aseostopäätös on Turkin ja Yhdysvaltain välisille suhteille ”haaste”, johon etsittiin ratkaisua myös keskiviikon tapaamisessa.

Trump ei kuitenkaan kertonut selkeistä edistysaskeleista eikä sanonut, onko Turkki sitoutunut Yhdysvaltojen vaatimusten mukaisesti siihen, ettei osta lisää aseita Venäjältä tai aktivoi ohjuspuolustusjärjestelmää.

Sen sijaan Trump kiitteli Turkin panosta sotilasliitto Natossa.

– Turkki on, kuten kaikki tietävät, loistava Nato-liittolainen ja Yhdysvaltojen strateginen kumppani.

Hän lisäsi olevansa Erdoganin ”suuri fani”. Myös ennen vetäytymistä kahdenkeskisiin neuvotteluihin Trump ylisti Erdoganin olleen ystävänsä jo pitkään.

Kauniista sanoista huolimatta Turkin ja Yhdysvaltain suhteet ovat historiallisen jäiset.

Maiden välejä ovat kiristäneet nimenomaan Syyrian tilanne ja Turkin aseostot Venäjältä. Trumpin kerrotaan muun muassa uhanneen Turkkia pakotteilla, jos maa ei suostu Yhdysvaltojen asekaupoille asettamiin ehtoihin.

Turkkia puolestaan on hiertänyt Yhdysvaltain päätös tunnustaa armenialaisten kansanmurha.

Trumpin päätös kutsua Erdogan vierailulle kireässä tilanteessa ei ilahduttanut kaikkia Yhdysvaltain huippupoliitikkoja.

– On täysin häpeällistä, että presidentti Trump on kutsunut presidentti Erdoganin Valkoiseen taloon sen jälkeen, kun Erdogan on hyökännyt liittolaisiamme Syyrian kurdeja vastaan, sanoi demokraattiedustaja Chris Van Hollen Washington Post -lehden mukaan.

Trump puolestaan päätti kehua Turkkia tapaamisen aikana muun muassa maan toimista Syyrian rajalla ja tulitauon pitämisestä.