Talousvaalit – mutta kenen näkökulmasta?
Yhdysvaltojen presidentinvaalit käytiin ennätyksellisen tasaväkisissä lopputunnelmissa. Mielipidekyselyiden tasaväkisyyteen nähden vaalitulos itsessään oli yllättävänkin selkeä: Trump voitti varapresidentti Harrisin valitsijamiesäänin 312–226 eli 86 valitsijamiehen erolla. Lisäksi republikaanit voittivat kongressissa sekä senaatin että edustajainhuoneen enemmistön.
Vaalien lopputulosta on käsitelty mediassa monelta eri kantilta. Yhtenä ratkaisevana vaaliteemana pidetään taloutta, vaikka muitakin näkyviä vaaliteemoja oli, kuten maahanmuutto.
Se, kenen kannalta taloutta tarkastellaan, on kuitenkin lopputuloksen kannalta olennaista. Tyypillistä olisi puhua maan talouden yleisestä tilanteesta esimerkiksi kansantalouden tunnuslukuja, kuten talouskasvua ja työllisyyttä arvioimalla, tai keskustelemalla valtion talouden tilasta ja julkisen talouden tasapainosta.
Yleistä taloustilannetta katsomalla voi todeta, että Yhdysvalloilla menee hyvin. Talouskasvu on palannut pandemiaa edeltävälle kasvu-uralle ja inflaatiolukemat ovat painuneet aikaisempien vuosien tasolle. Talouden hyvä vire on itseasiassa ylittänyt tänä vuonna kaikki odotukset.
Nykyisen hallinnon olisikin voinut arvioida saaneen etulyöntiaseman vaaleihin lähdettäessä. Jos taas valtion velkakehitys olisi ollut keskeinen vaaliteema, tilanne olisi voinut olla toinen, mutta erinäisistä analyyseista ja selvityksistä huolimatta valtion velkaantumisesta ei ollut aineksia laajemman kiinnostuksen herättelijäksi.
Yhdysvaltojen vahvat talousluvut eivät riittäneet vakuuttamaan äänestäjiä, kun kokemus omasta pärjäämisestä ja jokapäiväisten hyödykkeiden hankkimisesta oli toinen.
Toinen näkökulma on käydä talouskeskustelua äänestäjien oman kokemuksen, taloudellisen tilanteen ja tulevaisuuden odotusten kannalta. Tätä näkökulmaa pidetäänkin vaalien tuloksen kannalta ratkaisevana.
Ruoan, bensan ja asumisen hinnan korotukset viime vuosina peittivät alleen sen tosiasian, että inflaatio on palannut pandemiaa edeltäneisiin lukemiin, palkat ovat nousseet ja työttömyys on hyvin alhaisella tasolla.
Yhdysvaltojen vahvat talousluvut eivät riittäneet vakuuttamaan äänestäjiä, kun kokemus omasta pärjäämisestä ja jokapäiväisten hyödykkeiden hankkimisesta oli toinen.
Voiko Yhdysvaltojen talousvaaleista ottaa jotakin oppia? No ainakin sen verran, että julkisen keskustelun taloudesta pitäisi olla monipuolista ja -äänistä.
Taloutta pitää katsoa niin julkisen talouden, yritysten toimintaedellytysten ja kansalaisten pärjäämisenkin kannalta. Jos jokin näkökulma keskustelusta ja päätöksenteosta puuttuu, ovat tulokset vaikeasti ennustettavia.