TK: Vain harva tuntee tämän tärkeän ravintoaineen – jos elimistössä on sitä liian vähän, seurauksena voi olla rasvamaksa, sydänsairaus tai Alzheimerin tauti
Vain harva tietää, mitä koliini on, ja jopa asiantuntijoiden joukossa tämä terveydelle tärkeä aine tunnetaan yllättävän huonosti, huomauttaa Tieteen Kuvalehti artikkelissaan.
Koliinin puute voi aiheuttaa vakavia seurauksia, sillä koliini on mukana niin solukalvon rakenteessa ja aineenvaihdunnassa kuin hermosolujen välisessä viestinnässäkin.
Koliini liittyy myös rasvan poistumiseen maksasta. Aineen puute voi siksi johtaa siihen, että maksaan kertyy rasvaa, jolloin kehittyy rasvamaksa. Monissa tutkimuksissa koliinin puute on liitetty myös kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja Alzheimerin tautiin.
Muun muassa tuore tieteellinen tutkimus osoittaa, että koliinin puute voi johtaa elinvaurioihin ja vauhdittaa Alzheimerin taudin kehittymistä. Tutkimus tosin tehtiin hiirillä, mutta samat mekanismit pätevät myös ihmisillä.
Ihmisen elimistö tuottaa itse pienen määrän koliinia, mutta oma tuotanto ei riitä kattamaan sen tarvetta. Koliinia on muun muassa naudan maksassa, naudan lihassa, munan keltuaisessa ja lohessa. Koliinia saadaan myös soijapavuista, palkokasveista, perunoista ja parsakaalista.
Liika koliinikaan ei ole silti hyväksi. On olemassa joitakin tutkimuksia, joissa liiallinen koliinin saanti on voitu yhdistää kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.
Tutkimusten viesti on siis se, että koliinia ja koliininin vaikutusta sydänsairauksiin, maksasairauksiin ja neurologisiin sairauksiin pitää tutkia lisää, ennen kuin voidaan antaa tarkempia suosituksia koliinin saannista.
Tässä vaiheessa vaikuttaa kuitenkin siltä, että kahdesta seikasta ollaan yhtä mieltä: liian harva ihminen tietää, mitä koliini on, ja nykysuositukset eivät takaa riittävää koliinin saantia.