WHO määrittelee aspartaamin mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi – hyväksyttävän päiväsaannin raja säilyy samana
Suomessa Elintarviketeollisuusliitto ja Ruokavirasto eivät pidä WHO:n makeutusaineena käytettyä aspartaamia koskevaa uutta määrittelyä merkittävänä.
– Elintarviketurvallisuuden näkökulmasta tilannehan säilyy käytännössä ihan ennallaan, kertoi Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Terhi Virtanen STT:lle perjantaina.
Hän viittaa siihen, ettei aspartaamin päiväsaannin raja muutu. Samoilla linjoilla on Ruokaviraston yksikönjohtaja Ville Kekkonen mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksiköstä.
– Kun suositukset eivät muuttuneet, niin tämä tuskin tulee aiheuttamaan mitään muutostarpeita myöskään mihinkään raja-arvolainsäädäntöön, hän kertoi STT:lle perjantaina.
Virtasen mukaan suuri osa Suomen elintarvikelainsäädännöstä tulee EU-lainsäädäntönä. JECFA:n hyväksytyn päiväsaannin raja on Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) vuonna 2013 antaman suosituksen kanssa linjassa, hän lisää.
Maailman terveysjärjestö WHO:n ilmoitti äskettäin, että aspartaami määritellään jatkossa mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Järjestön alainen elintarvikkeiden lisäaineiden turvallisuutta tutkiva JECFA arvioi kuitenkin, ettei aspartaamin hyväksyttävän päiväsaannin rajaa ole tarvetta muuttaa. WHO:n mukaan virvoitusjuomia silloin tällöin juovilla ei ole syytä huoleen.
Voimassa oleva raja aspartaamille on WHO:n mukaan 0–40 milligrammaa painokiloa kohden. Sokerittomassa limonaditölkissä on tyypillisesti aspartaamia noin 200–300 milligrammaa, joten noin 70-kiloisen aikuisen päiväraja tulisi vastaan noin 9–14 tölkin kohdalla.
WHO ei myöskään kehota aspartaamia sisältävien tuotteiden poisvetämiseen tai niiden käyttämisen lopettamiseen.
Rajallisten tutkimustulosten perusteella aspartaami saattaa aiheuttaa maksasolusyöpää.
Uudesta määrittelystä on uutisoitu laajasti maailmalla. Asiasta kertoivat muun muassa brasilialainen sanomalehti O Globo ja BBC. Espanjan suurimman päivälehden El Paisin haastattelemat asiantuntijat kehottivat varovaisuuteen päätöksen tulkinnassa.
– Kaikki tämä voi pelottaa, ja määritelmän voi tulkita väärin. Mutta jos JECFA ei muuta hyväksyttyä päiväsaannin rajaa, se tarkoittaa, että todisteita asiasta on hyvin vähän, totesi Barcelonan yliopiston ravitsemuksen ja elintarviketieteen professori Carmen Vidal uutisessa.
The New York Times kertoi, että Coca-Colaa, Pepsiä ja muuta juomateollisuutta Yhdysvalloissa edustava hallituksen lobbausryhmä American Beverage Association kritisoi WHO:n linjausta.
Ryhmän mielestä WHO:n elintarvikelisäainepaneelin pitäisi olla johtava aspartaamia arvioiva asiantuntijataho syöpätutkijoiden sijaan.
Aspartaami on WHO:n alaisen syöpätutkimusjärjestö IARC:n luokittelussa 2B-kategoriassa, jotka ovat mahdollisesti syöpää aiheuttavia aineita.
AFP:n mukaan kategoriaan lisätään aineita, joiden on joissakin tutkimuksissa todettu aiheuttavan syöpää, mutta tutkimustulokset ovat vielä rajallisia.
Muita kategorian aineita ovat esimerkiksi kahvihappo ja aloe veran kokolehtiuute. Aspartaamia käytetään kevytlimonadien lisäksi yleisesti makeisissa, maitotuotteissa ja hajoavissa lääketableteissa.