Virossa koulujen oppilasmäärät määrittävät kuntarajoja – malli kiinnostaa kuntaministeri Paateroa, Uutissuomalainen kertoo

Kunnat

Kuntaministeri Sirpa Paateroa (sd.) kiinnostaa Viron malli, jossa koulujen oppilasmäärät määrittävät kuntarajoja. Kunnan täytyy olla riittävän kokoinen pyörittääkseen yksisarjaista koulua, jossa oppilaita on yksi luokallinen kullakin luokka-asteella.

– Se on aika viehättävä versio, Paatero sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa, jonka mukaan ministeri olisi valmis tuomaan mallin Suomeen.

– Meillä on lähes sata kuntaa, joissa ei synny yhtä luokallista lapsia vuodessa, hän lisää.

Uutissuomalainen kertoo, että muutama vuosi sitten tehdyn hallintouudistuksen jälkeen kuntien lukumäärä väheni Virossa 213 kunnasta 79:ään.

Paatero sanoo pitävänsä nykyistä kuntaliitosvauhtia Suomessa hitaana.

Hän arvioi, että kunnat katsovat liitoskysymyksiä uudella tavalla, kun sote-uudistus on toteutunut. Osa kunnista ajattelee, että elämä helpottuu, kun ei enää tarvitse vastata sote-asioista.

Kuntaministeri kuitenkin kysyy, mitä pelimerkkejä pienille kunnille jää.

– Minulla on huoli siitä, mitkä ovat pienten kuntien investointimahdollisuudet, jos kunnan talous on jo nyt heikoilla. Voivatko ne investoida kouluihin ja kuntatekniikkaan, hän pohtii.