Viron sisäministeri pyytää anteeksi pääministeri Sanna Marinia koskevia lausuntojaan – "tulkittu väärin"

Oikeistopopulistista Ekre-puoluetta edustava Mart Helme kyseenalaisti radiohaastattelussa Suomen pääministerin ja hallituksen pätevyyden.
Viro

Viron sisäministeri, oikeistopopulista Ekre-puoluetta edustava Mart Helme pyytää anteeksi Suomen pääministeriltä Sanna Marinilta (sd.).

Helmen mukaan hänen lausuntonsa Marinista on tulkittu väärin ja hän halusi todellisuudessa antaa ”tunnustusta” Marinille.

– Se yksi lause, jonka te olette tulkinneet halveksuvaksi, on minun tulkintani mukaan tunnustusta antava. Se on sillä tavalla myönteinen, että yhteiskunnan alemmaltakin tasolta on mahdollista päästä työnteolla politiikan huipulle, Helme sanoi Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan.

Helme kyseenalaisti sunnuntaina radiohaastattelussa Marinin ja hallituksen pätevyyden.

Hän muun muassa sanoi, että myyjätytöstä on tullut pääministeri. Marin on kertonut työskennelleensä nuoruudessaan tavaratalossa myyjänä.

Hieman ennen anteeksipyyntöään Helme kertoi Delfi-lehden mukaan, ettei aio pyytää lausuntoaan anteeksi ja varoitti Viron hallituksen ”todennäköisesti hajoavan”. Tavattuaan hallituksen edustajat hän kuitenkin totesi, että ”tilanne ei ole niin paha”.

Helmen lausunto sai runsaasti kritiikkiä virolaispoliitikoilta.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid muun muassa soitti presidentti Sauli Niinistölle ja välitti hänen kauttaan anteeksipyyntönsä Suomen pääministerille ja hallitukselle Helmen lausunnoista.

Viron keskustapuoluetta edustava pääministeri Jüri Ratas luonnehti sunnuntaina Facebook-kirjoituksessaan Suomea rakkaaksi ystäväksi ja liittolaiseksi, jonka kanssa kaikki Viron hallitukset ovat työskennelleet hyvin ja läheisesti.

– Tähän ei ole vaikuttanut se, mitkä demokraattiset puolueet ovat kummassakin maassa tällä hetkellä koalition jäseniä tai sen johdossa. Minulla on ollut hyvä yhteistyö Suomen kahden edellisen pääministerin kanssa. Lisäksi minulla on ollut hyvin myönteisiä ensikontakteja Suomen uuden pääministerin kanssa, Ratas kirjoitti.

Ratas kertoi kirjoituksessaan myös odottavansa, että kaikki Viron ministerit tekisivät merkityksellistä ja kunnioittavaa yhteistyötä suomalaisten kollegoidensa kanssa.

Europarlamentaarikko ja Viron entinen ulkoministeri Urmas Paet puolestaan sanoi Twitterissä Helmen vahingoittaneen vakavasti Viron suhteita yhteen Viron lähimmistä ystävistä.

– On häpeä, että hallitus käyttäytyy tällä tavalla Suomea kohtaan. Sisäministeri on vapautettava nopeasti, reformipuoluetta edustava Paet kirjoitti.

Myös maan entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves on ollut sitä mieltä, että Helmen kommentit menivät liian pitkälle, kertoo ERR.

Pääministeri Marin kommentoi sunnuntai-iltana Twitterissä olevansa tavattoman ylpeä Suomesta, jossa köyhän perheen lapsi voi kouluttautua pitkälle ja yltää elämässään moneen.

– Kaupan kassasta voi tulla vaikka pääministeri. Ilman duunareita ei Suomi selviäisi. Arvostan jokaisen työntekijän, ammatinharjoittajan ja yrittäjän työtä korkealle, Marin tviittasi.