Presidentti Niinistö välitti Viron presidentin anteeksipyynnön sisäministeri Helmen vähättelevistä lausunnoista – kyseenalaisti radiohaastattelussa Suomen pääministerin ja hallituksen pätevyyden

Viro

Presidentti Sauli Niinistö on välittänyt Viron presidentin Kersti Kaljulaidin pyynnöstä anteeksipyynnön Suomen pääministerille ja hallitukselle sisäministeri Mart Helmen vähättelevistä lausunnoista. Presidentit kävivät tänään puhelinkeskustelun Viron aloitteesta.

Helme kyseenalaisti sunnuntaina radiohaastattelussa pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja hallituksen pätevyyden.

Hän muun muassa sanoi, että myyjätytöstä on tullut pääministeri. Marin on kertonut työskennelleensä nuoruudessaan tavaratalossa myyjänä.

Helme tarkensi lausuntojaan sunnuntai-iltana.

Hän kertoi medialle lähetetyssä tiedotteessa , etteivät kommentit edusta Viron hallituksen näkökantaa vaan hänen ja Ekre-puolueen näkemystä.

– En missään nimessä kyseenlaista Suomen ja Viron välistä hyvää yhteistyötä ja ystävyyttä. Olemme heimoveljiä ja sellaisina pysymme. Poliitikkojen väliset erimielisyydet eivät millään tavalla vaikuta lämpimiin tunteisiimme suomalaisia kohtaan, Helme kirjoitti.

Helmen tiedotteesta kertoivat muun muassa yleisradioyhtiö ERR sekä Öhtuleht- ja Postimees-lehdet.

Viron keskustapuoluetta edustava pääministeri Jüri Ratas luonnehti sunnuntaina Facebook-kirjoituksessaan Suomea rakkaaksi ystäväksi ja liittolaiseksi, jonka kanssa kaikki Viron hallitukset ovat työskennelleet hyvin ja läheisesti.

– Tähän ei ole vaikuttanut se, mitkä demokraattiset puolueet ovat kummassakin maassa tällä hetkellä koalition jäseniä tai sen johdossa. Minulla on ollut hyvä yhteistyö Suomen kahden edellisen pääministerin kanssa. Lisäksi minulla on ollut hyvin myönteisiä ensikontakteja Suomen uuden pääministerin kanssa, Ratas kirjoitti.

Ratas kertoi kirjoituksessaan myös odottavansa, että kaikki Viron ministerit tekisivät merkityksellistä ja kunnioittavaa yhteistyötä suomalaisten kollegoidensa kanssa.

Europarlamentaarikko ja Viron entinen ulkoministeri Urmas Paet puolestaan sanoi Twitterissä Helmen vahingoittaneen vakavasti Viron suhteita yhteen Viron lähimmistä ystävistä .

– On häpeä, että hallitus käyttäytyy tällä tavalla Suomea kohtaan. Sisäministeri on vapautettava nopeasti, reformipuoluetta edustava Paet kirjoitti.

Myös maan entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves on ollut sitä mieltä, että Helmen kommentit menivät liian pitkälle, kertoo ERR.

Pääministeri Marin kommentoi sunnuntai-iltana Twitterissä olevansa tavattoman ylpeä Suomesta, jossa köyhän perheen lapsi voi kouluttautua pitkälle ja yltää elämässään moneen.

– Kaupan kassasta voi tulla vaikka pääministeri. Ilman duunareita ei Suomi selviäisi. Arvostan jokaisen työntekijän, ammatinharjoittajan ja yrittäjän työtä korkealle, Marin tviittasi.

Helmen kommentit herättivät runsaasti keskustelua kaikenlaisen työn arvostuksesta myös sosiaalisessa mediassa.