Venäjän hiihtopomon Välben mahdollinen ehdokkuus sähköistää Kansainvälisen hiihtoliiton kongressia – tukea ei ole Pohjoismailta tulossa

Hallitusvalinnat tehdään helatorstaina. Hiihtoliitto ei aio antaa ääntään Välbelle.
Maastohiihto

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtajan Jelena Välben asema Kansainvälisessä hiihtoliitossa (FIS) sähköistää ensi viikolla Milanoon kokoontuvien hiihtopäättäjien kongressia. FIS sulki Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat maaliskuun alussa kilpailuistaan, mutta Välbe voi asettua ehdolle FIS:n hallitukseen.

Pohjoismaista ei ole odotettavissa tukea, kun valintoja tehdään helatorstaina.

–  Emme todellakaan tue Välben jatkopestiä, vahvisti Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi lauantaina STT:lle aiemmin esittämänsä kannan. Haapasalmi sanoi jo huhtikuussa Ilta-Sanomille, että tuomitsee Välben ehdokkuuden eikä aio äänestää Välbeä.

Ruotsin hiihtoliiton puheenjohtaja Karin Mattsson on sitä mieltä, että päättäjien osalta pitäisi käyttää samaa logiikkaa kuin urheilijoiden. Jos urheilijat on suljettu toiminnasta, samasta maasta ei pitäisi Mattssonin mukaan voida valita päättäjiäkään.

Välbe on erityisen kiistanalainen, koska hän on tukenut kotimaansa sotatoimia Ukrainassa.

FIS:n hallituksen ruotsalaisjäsenen Mats Årjesin mukaan Välbeä ei voi sulkea pois äänestyksestä, mutta äänestäjät voivat ratkaista hänen asemansa.

Haapasalmi ja FIS:n hallitukseen kuuluva Martti Uusitalo edustavat suomalaisia hiihtolajeja FIS:n kongressissa Milanossa. Suomalaiset esittävät Uusitalolle jatkoa kansainvälisen lajiliiton hallituksessa.

Entinen hiihtäjä Martti Jylhä toimii FIS:n hallituksessa urheilijamandaatilla, kuten yhdysvaltalainen freestylelaskija Hannah Kearney. Jylhä ja Kearney johtavat FIS:n urheilijakomissiota.

FIS:n puheenjohtaja Johan Eliasch valittaneen Milanossa jatkokaudelle. Ruotsalaismiljardööri aloitti puheenjohtajana vuosi sitten ja seurasi tehtävässä 23 vuotta toiminutta sveitsiläistä Gian-Franco Kasperia. Kasper kuoli viime heinäkuussa.