Veikkaus lanseeraa tiistaina historiallisen uudistuksen – näitä järeitä toimenpiteitä on odotettu hartaasti

Veikkaus

Veikkauksen automaateilla astuu huomenna tiistaina 12.1. klo 11 voimaan uudistus, joka on vaikutuksiltaan yksi merkittävimpiä suomalaisen rahapelaamisen lähihistoriassa.

Kauppojen, kioskien, liikenneasemien ja ravintoloiden peliautomaateilla edellytetään jatkossa tunnistautumista. Ilman sitä automaatteja ei voi pelata.

Toimenpide on osa Veikkauksen laajaa vastuullisuusohjelmaa, jolla ehkäistään rahapelaamisesta aiheutuvia ongelmia.

Tunnistautuminen onnistuu jatkossa automaatilla joko Veikkaus-kortilla, puhelimella tai Veikkauksen etuasiakkuuteen yhdistetyllä maksukortilla.

Veikkauksella on tällä hetkellä noin 10 000 automaattia kumppaniverkostossaan ympäri Suomen. Määrää on vähennetty vuodessa yli 40 prosenttia. 

– Olemme aktiivisesti omilla toimenpiteillämme aikaistaneet tunnistautumiseen siirtymistä ja vähentäneet automaattiemme määrää. Jos asiakas kokee pelaamisen ongelmalliseksi, hänellä on esimerkiksi mahdollisuus tämän uudistuksen myötä estää itseltään automaattipelaaminen kokonaan. Myös oman pelaamisen seuraaminen helpottuu, kertoo Veikkauksen kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino

– Suurelle osalle suomalaista pelaaminen ei ole ongelmallista, mutta tahdomme tällä toimenpiteellä tarjota ennaltaehkäiseviä keinoja niille, joilla on riski ajautua vaikeuksiin.

Myös ikärajavalvonta helpottuu Heinon mukaan merkittävästi muutoksen myötä. 

– Pelimme kuuluvat vain täysi-ikäisille. Alaikäisten pelaamisen estämisen kannalta tämä uudistus on merkittävä. Olemme saaneet ikärajavalvonnan helpottumisesta kyselyissämme hyvää palautetta niin kumppaneilta kuin asiakkailtakin.

– Pelaaminen on automaateilla sallittua vain oman henkilökohtaisen pelitilin kautta, eikä sellaista ole mahdollista avata, ellei ole täyttänyt 18 vuotta.

Tunnistautumisella tulee olemaan myös merkittävä taloudellinen vaikutus. Se tulee leikkaamaan pelaajien tappioita yhdessä muiden pelaamisen hallinnan välineiden kanssa vuositasolla noin 300 miljoonaa euroa.

– Toimenpiteiden tavoitteena on vähentää ongelmallisinta pelaamista. Peliongelmien ja haittojen ennaltaehkäiseminen on meille ensiarvoisen tärkeä tavoite. Sen eteen teemme töitä joka päivä ja kehitämme erilaisia työkaluja turvallisemman pelaamisen mahdollistamiseksi.

Ensi kesästä 2021 alkaen tunnistautumista edellytetään myös Veikkauksen omissa pelisaleissa, Feel Vegaseissa ja Pelaamoissa.

Samaan aikaan fyysisessä automaattipelaamisessa astuu myös voimaan tappioraja. Käytäntö on sama, joka on ollut jo pidempään voimassa Veikkauksen verkkokaupan nopearytmisissä peleissä, kuten nettiarvoissa, eBingossa ja digiautomaateissa. 

Veikkauksen tavoitteena on, että kaikki pelaaminen on tunnistautunutta vuoteen 2023 mennessä.

Veikkaus seuraa Jari Heinon mukaan koronan kehittymistä sairaanhoitopiireittäin.

Tällä hetkellä automaatit ja pelipaikat ovat kiinni lähes kaikkien sairaanhoitopiirien toiminta-alueilla. Noin 10 000 automaatista on auki tällä hetkellä noin tuhat.

– Asiakasnäkökulmasta on hyvä huomioida, että peliautomaatit ja pelipaikat ovat kiinni 12. tammikuuta valtaosassa Suomea. Kun hajasijoitetut peliautomaatit jälleen avataan, niin pelaamiseen edellytetään tunnistautumista. Samalla niiden aukiolorajoitukset poistuvat ja automaatit voivat olla auki kumppaniemme aukioloaikojen mukaisesti, kanava- ja myyntijohtaja toteaa.