Vasemmistoedustaja Kemin biotuotetehtaasta: Suomen metsäteollisuus ajautumassa bulkkiin ja kehitysmaatalouteen

”Päätös suuntaa Suomea jälleen vahvemmin Kiinan kulutustuoteteollisuuden alihankkijaksi”
Metsäteollisuus

Suomen kaikkien aikojen suurin metsäteollisuusinvestointi ei saa varauksetonta tukea aivan kaikilta kansanedustajilta.

– Ikävää aina olla se ankeuttaja keskellä muiden riemun, mutta kyllä nämäkin asiat pitää jonkun sanoa. Jo ennen tätä päätöstä Suomen metsäteollisuus oli ajautumassa bulkkiin, sellaiseen kehitysmaatalouteen, jossa paikallisia luonnonvaroja myydään alhaisella jalostusasteella ja hinnalla muille. Nyt suunta vain vahvistuu, vasemmistoliiton Anna Kontula kirjoittaa Facebookissa.

Metsä Fibre kertoi torstaina rakentavansa uuden biotuotetehtaan Kemiin. Investoinnin arvo on 1,6 miljardia euroa, ja tehtaan on määrä valmistua vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä.

Kontula näkee, että sellutehdas laskee entisestään metsäteollisuuden jalostusastetta, ohjaa puunkäyttöä lyhyen elinkaaren tuotteisiin ja hidastaa siirtymää biodiversiteettiä paremmin turvaaviin metsänhoitomenetelmiin.

Kansanedustaja kertoo olevansa iloinen Kemiin syntyvistä työpaikoista, mutta hänestä hankkeella on myös vakavia varjopuolia.

– Kansallisessa kontekstissa päätös kuitenkin suuntaa Suomea jälleen vahvemmin Kiinan kulutustuoteteollisuuden alihankkijaksi ja vaikeuttaa metsien käytön sopeuttamista ekologisiin rajoihin. Lisäksi se tuottaa eräitä negatiivisia kannusteita korkeamman jalostusasteen puun käytölle, jonka pitäisi kuitenkin olla tavoitteena, jos haluamme lisätä työpaikkoja, hillitä sukupuuttoaaltoa ja maksimoida puiden säilymisen hiilivarastona myös kaatamisen jälkeen.

Kemin uusi sellutehdas – laskee entisestään metsäteollisuuden jalostusastetta- ohjaa puun käyttöä lyhyen elinkaaren…

Julkaissut Anna Kontula Torstaina 11. helmikuuta 2021