Vanhanen UPI:n raportista Ylellä: Venäjä tavoittelee moninapaista maailmaa

Ulkopolitiikka

– Venäjä pyrkii moninapaiseen maailmaan, jossa suurvalloilla on oikeus omiin vaikutusalueisiin eli käytännössä etupiireihin, arvioi keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Vanhasen mukaan Suomi ei voi hyväksyä tällaista ajattelua.

– Kun puhutaan etupiireistä, se tarkoittaa aina että jonkun toisen suvereniteettia rajoitetaan.

Vanhanen arvioi Ulkopoliittisen instituutin tuoretta Venäjä-selvitystä Ylen aamu-tv:ssä.

Tutkijat pureutuvat kansanedustajan mukaan samoihin teemoihin kuin hän omassa Ulkopolitiikkaa -kirjassaan.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana keskiviikkona aloittava Vanhanen aikoo kutsua raportin tekijät valiokuntaan kuultavaksi.

Venäjän voimannäytöt ulkopolitiikassa on UPI:n raportin mukaan suunnattu osin kotimaiseen kulutukseen ja valtaeliitin aseman vahvistamiseen. Vanhasen arvio Venäjän motiiveista poikkeaa jonkin verran.

– Minusta käänne tapahtui vuonna 2007, jolloin Vladimir Putin piti Munchenissa puheen, josta lähti heidän näkökulmastaan takaisin puskeminen läntisiä instituutioita vastaan. Kaikki seurannut on loogista jatkumoa tälle, Vanhanen sanoi.

Tutkijat varoittavat Suomea nojautumasta liikaa venäläiseen energiantuotantoon. Vanhanen arvioi, että oma varautuminen madaltaa poliittisen kiristämisen riskiä.

– Määrällisesti laskien olemme verraten riippuvaisia Venäjän energiatuonnista, mutta meillä on myös varajärjestelmät olemassa, Vanhanen huomauttaa.

Virallisen hallintorakenteen sijaan Venäjän päätöksentekoa ohjaa ”sistema” eli systeemi, eliitin vastavuoroisiin sitoumuksiin perustuva verkosto, raportti kuvailee.

Vanhanen viittaa parhaillaan lukemaansa Leo Tolstoin Sota ja rauha -kirjaan. Verkostot ovat olleet osa Venäjän vallankäyttöä satoja vuosia. Ukopuolisten on sen vuoksi vaikea ennakoida Venäjän suuntaa.

Suomen pitää Vanhasen mielestä toimia aktiivisesti lähialueiden, kuten Itämeren ja arktisen alueen vakauden eteen. Esimerkkinä hän mainitsee presidentti Sauli Niinistön lentoturvallisuusaloitteen.

Rinnalla on pidettävä huolta oman puolustuksen uskottavuudesta. Turvallisuuspolitiikan tärkein osa on ulkopolitiikka, Vanhanen korostaa.

– Tutkijathan suosittelevat, että vuoropuhelua Venäjän kanssa myös poliittisella tasolla jatketaan. Tämä on tervettä, he eivät esitä mykkäkoulua.

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi eilen illalla A-studiossa, että Suomen ja Venäjän välisen talouskomission toiminta jatkuu parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Vanhasen pitää askelta hyvänä.

– Kiristyneen tilanteen rinnalle meidän pitää tehdä toimia, jotka myös antavat elämän jatkua.

Muokattu klo 14:02: Otsikkoon lisätty sana ”Ylellä.”