Sirkka-Liisa Anttila: Upin selvitys yksipuolista uhkakuvien maalailua

”Suomen on pidettävä yllä kahdenvälisiä yhteyksiä Venäjän kanssa”
Venäjä

Ulkopoliittisen instuutin tuoreet Venäjä-arviot eivät ainakaan edistä Suomen ja Venäjän välisten suhteiden suotuisaa kehitystä, paheksuu keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila.

– Eduskunnan perustama ja rahoittama ulkopolitiikan instituutti näyttää toimivan hyvin yksipuolisesti ja valitettavan poliittisin tarkoitusperin, Anttila paheksui selvitystä keskustaväen saunaillassa Forssassa.

Anttila muistuttaa, että naapurimaan kyseessä ollen ei ei ole suinkaan yhdentekevää millaisin argumentein ja asentein rakennamme tulevaisuuttamme.

– Siinä rakennustyössä tiedekin voi olla proaktiivisesti mukana eikä pelkkiä uhkakuvia yksipuolisesti maalaamalla.

Anttila kysyy, mihin tieteelliseen faktaan perustuu instituutin esitys siitä, että Suomen pitäisi välttää omin päin Venäjän kanssa tapahtuvaa kahdenvälistä politiikkaa ilman eurooppalaista ankkuria.

–  Miksi se on muka Suomelle riski? Suomen ulkopolitiikan perusteisiin kuuluu nimenomaan kahdenväliset suorat ja hyvät suhteet Venäjään, hän opastaa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa istuva konkariedustaja muistuttaa Ulkopoliittista instituuttia siitä, että ilman suoria poliittisia yhteyksiä Venäjän ylimpään johtoon ja heidän kanssaan suoraan –  ilman EU-ankkuria –  käymin neuvotteluin Pohjois-Suomen kautta kulkevaa pakolaisvirtaa ei olisi saatu loppumaan.

– Tätä taustaa vasten Upin tämän päivän ”uhkaviestit” ovat kaukana reaalielämän ulkopolitiikan diplomatiasta, Anttila napauttaa.