Matti Vanhanen: Työajan lyhentäminen pahentaisi Suomen talouden ongelmia – "Kuka sen kustantaa?"

Ex-valtiovarainministeri arvioi, että SDP on tekemässä lyhennetystä työviikosta itselleen pitkäaikaisempaa teemaa. Siksi myös keskustan tulisi muodostaa asiaan selkeä kanta.
Työelämä

Kansanedustaja ja keskustakonkari Matti Vanhanen ei näe syytä viikkotyöajan lyhentämiseen Suomessa.

Keskustelu on virinnyt Islannissa tehdystä lyhennetyn työviikon kokeilusta, josta saatiin positiivisia tuloksia muun muassa työntekijöiden hyvinvoinnin lisääntymisestä.

Vanhasen mukaan keskustelussa tulisi ottaa huomioon, että Islannin kokeilussa työaikaa vähennettiin sellaisiin lukemiin, jotka toteutuvat Suomessa jo pitkälti esimerkiksi julkisella sektorilla.

– Voi sanoa, että meillä on lähestulkoon jo toteutettu se, mitä Islannissa kokeiltiin, hiljattain valtiovarainministerin tehtävästä luopunut Vanhanen tiivistää.

Vanhasen mukaan työajan lyhentäminen voisi hankaloittaa entisestään sellaisia haasteita, joita Suomessa tullaan muutenkin kohtaamaan.

– Meillä on aloja, joilla tulevina vuosina tulee pikemminkin olemaan vaikeuksia löytää työvoimaa tarpeeksi. En kyllä kannata sen tilanteen vaikeuttamista.

Vanhanen toteaa, että uudistus veisi tehoa toimilta, joita Suomessa on tehty, kuten eläkeiän nostolta ja sen nousemiselta suomalaisten elinajanodotteen mukaisesti. Pohdintaan tulee myös se, kuka joutuisi lyhyempien työviikkojen maksumieheksi.

– Nousee kysymys siitä, kuka sen kustantaa. Useimmathan tuntuvat ajattelevan niin, että kokonaisansiotaso ei saisi laskea ollenkaan, mutta sitten se tarkoittaisi sitä, että meillä kilpailukykyä heikennettäisiin, Vanhanen huomauttaa.

Alat ovat tulevaisuudessakin keskenään erilaisia. Vanhanen ei tyrmää vapaaehtoisia, paikallisesti sovittuja työaikamuutoksia, vaan pitää niitä luontevana vaihtoehtona.

– Jos on sellainen tehtävä ja työala, jossa työnantaja ja -tekijä pystyvät sopimaan siitä, että tehdään lyhyempää päivää, niin jätettäisiin sitten työpaikka- ja yritystasolla sovittavaksi. Mutta esimerkiksi jatkuvassa kolmivuorotyössä tuottaa erittäin suuria vaikeuksia organisoida työ, jos haluttaisiin työaikaa olennaisesti lyhentää.

Vanhanen pitää työaikakysymystä asiana, joka kuuluu työmarkkinoiden ratkaistavaksi. Poliitikkojen tai eduskunnan asia se ei hänestä ole.

– Jos poliittisella puolella halutaan asiassa jotenkin liikkua, niin luontevasti se olisi niin, että luotaisiin lainsäädännössä mahdollisuuksia paikallisen sopimisen lisäämiseen. Mihinkään kaavamaiseen malliin, jossa säädeltäisiin kaikkien työaikaa jollain tavalla, en usko enkä sellaista kannata. Sen verran paljon eroja eri tehtävissä on.

Vanhanen peräänkuuluttaa sitä, että keskustan tulisi selvittää itselleen oma ajattelunsa työaikakysymyksessä.

Hänestä keskustan lähestymistapa voisi olla juuri paikallisen sopimisen lisääminen.

Tärkeintä on, että näkökulma olisi.

– Keskustan on syytä hakea tähän näkökulmansa hyvissä ajoin ennen seuraavia eduskuntavaaleja, koska selvästikin varsinkin demarit ovat hakemassa tästä itselleen pitkäaikaisempaa teemaa.