Vanhanen kehottaa oppositiota peilin eteen: ”Vastausta vanhustenhoidon rahapulaan ei kannata pyytää Sipilältä, vaan katsoa palaverissa oman pöydän ympärille”

Vanhustenhoito

Kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk.) mielestä oppositiolla ei pitäisi olla mitään syytä tehdä välikysymystä Sipilän hallitukselle.

Ei varsinkaan kunnallisiin palveluihin liittyen.

– Jos vanhustenhuollossa on rahaa ja työntekijöitä liian vähän, vastausta ei kannata pyytää Sipilältä vaan katsoa oppositiopuolueiden palaverissa oman pöydän ympärille, Vanhanen kirjoittaa blogissaan

Hän muistuttaa, että Kataisen hallituksen leikkaukset kohdistuivat erityisesti kuntien valionosuuksiin. Peruspalveluista leikattiin noin 1,5 miljaridia euroa vuositasolla.

Neljässä vuodessa se tekisi yhteensä kuusi miljardia euroa.

– Nämä leikkaukset kohdistuivat palvelutuotantoon, ja tällaisten leikkausten oloissa kunnat ovat joutuneet kilpailuttamaan palveluita.

Toinen opposition peiliin katsomisen paikka on Vanhasen mukaan voimassa oleva kilpailuttamismalli, jossa kunta valitsee kilpailutuksen perusteella yhden yrityksen.

Siitäkään ei voi Vanhasen mukaan syyttää nykyhallitusta. Sote muuttaisi järjestelmää suhteessa yksityisiin hoivayrityksiin, mutta oppositio vastustaa sitä.

Kolmanneksi Vanhanen huomauttaa, että nykyisen opposition muodostama hallitus ei pystynyt päättämään vanhuspalvelun henkilöstömitoituksesta vaan lykkäsi asiaa eteenpäin.

Tästäkään asiasta ei oppositiolla siis pitäisi olla pokkaa tehdä välikysymystä nykyhallitukselle.