Vanhanen: "Emme voi lähteä siitä, että afrikkalaisten parempi elintaso ja turvallisuus riippuvat pääsystä Eurooppaan"
EU:n, Kiinan ja Yhdysvaltojen tehtävä töitä turvapaikanhakijoiden lähtömaiden rauhan- ja jälleenrakennuksen sekä erityisesti Afrikan kehittämisen puolesta, sanoo eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.
Vanhasen mukaan lähtökohtana ei voi olla, että afrikkalaisten parempi elintaso ja turvallisuus riippuvat pääsystä Eurooppaan.
– Afrikasta itsestään on tehtävä tulevaisuuden maanosa, Vanhanen korostaa blogissaan.
Vanhasen mielestä perinteinen kehitysapu on osa Afrikan kehittämistä, mutta lisäksi tarvitaan etenkin yksityistä rahaa. Sillä mahdollistetaan infrastruktuurin kehittäminen ja luodaan pohja uusille työpaikoille.
Vanhanen kannattaa Saksan on G20-kokoonpanossa esittelemää Marshall-avuksi nimitettyä kehitysohjelmaa.
Ohjelmassa EU ja Afrikan unioni tekisivät tiivistä yhteistyötä Afrikan kehittämiseksi.
– Toivon Saksalta asiassa arvojohtajuutta ja suunnannäyttämistä. Suomen on syytä tukea Saksan aloitetta täysillä, Vanhanen vaatii.
Vanhanen ottaa blogissaan kantaa myös maahanmuuttokeskustelun ääripäistä Suomessa käytävään keskusteluun.
Keskusteluun osallistui viimeksi vihreiden kansanedustaja, presidenttiehdokas Pekka Haavisto.
Haavisto sai kovaa kritiikkiä todettuaan, että maahanmuuttokeskustelussa on olemassa kaksi ääripäätä.
Vanhanen pohtii, voiko pakolaisten auttamista haluavien inhimillistä linjaa kuvata maahanmuuttokeskustelussa ääripääksi.
– Suojelua hädänalaisille tarjoava inhimillinen linja on humaani ja vastaa useimpien suomalaisten oikeustajua. Se vastaa omaakin arvomaailmaani, hän korostaa.
Jos pyrkimys auttaa kaikkia parempaa elämää etsiviä ei ole ääri-inhimillisyyttä, on se ainakin epärealistisuutta.
Matti Vanhanen
Sen sijaan auttamisen ääripäätä edustaa Vanhasen mielestä muun muassa yritys estää palautuslento.
– Ongelma syntyy oikeastaan siitä, kun hinnalla millä hyvänsä auttamista sovelletaan isossa mittakaavassa. Jos pyrkimys auttaa kaikkia parempaa elämää etsiviä ei ole ääri-inhimillisyyttä, on se ainakin epärealistisuutta.
Vanhasen mielestä oleellista on nähdä esimerkiksi palautuslennon estämiiseen tähtäävän toiminnan logiikka.
– Se tarkoittaisi lainvoimaisten päätösten pyörtämistä ja koko turvapaikkapolitiikan perusteiden murtamista. Ei millään länsimaalla ole yhteiskunnan vakauden näkökulmasta mahdollista säätää ensin lakeja sekä kriteereitä ja sitten rikkoa niitä.
Vanhasen mielestä Suomessa täytyy voida käydä rakentavaa keskustelua maahanmuutosta ja turvapaikkapolitiikasta sekä siitä, vastaavatko linjaukset kansalaisten oikeustajua.
– Henkilökohtaisesti itselleni oli ja on edelleen vaikea hyväksyä perheenyhdistämiskriteerien tiukentumista, hän myöntää.
– Keskustelu ei voi kulkea kuitenkaan vain idealismin tasolla, vaan ratkaisuehdotusten tulee olla pantavissa täytäntöön. Maahanmuutolla on myös hintalappu, eikä sen ääneen sanominen saa olla epäkorrektia.
Entinen pääministeri korostaa, että viranomaisten ja hallitusvastuussa olevien pitää varautua myös tilanteeseen, jossa maahantulijoita on paljon nykyistä enemmän.
Hän viittaa YK:n tuoreeseen ennusteeseen, jonka mukaan maailmassa asuu vuonna 2050 9,8 miljardia ihmistä.
– Periaatteiden ja toimintamallien on kestettävä myös siinä tilanteessa.
Vanhanen uskoo, että oikeanlaista varautumista muuttoliikkeen kasvuun on Afrikan kehittämisen lisäksi yhteiseurooppalainen turvapaikkapolitiikka.
Hän ehdottaakin, että Pohjois-Afrikkaan perustettaisiin Euroopan unionin pakolaiskeskuksia, joista käsin hädänalaiset ihmiset voisivat hakea turvapaikkaa Euroopasta.
Vanhasen mukaan järjestelyn hyvä puoli olisi, että keskukseen pääsisi ilman salakuljettajille maksettavia maksuja.
– Tämä järjestely hajottaisi salakuljettajien ansaintalogiikan, joka nyt johtaa vuosittain tuhansien kuolemaan Välimerellä. Välimeren ylityshän ei takaa turvapaikkaa, mutta se on nyt ainoa keino päästä anomaan turvapaikkaa – siksi monet tekevät sen henkensä uhalla kuluttamalla siihen omat ja perheensä rahat, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.
Kun turvapaikkapolitiikkaan saataisiin EU:n laajuinen kokonaisratkaisu, Suomi voisi myös Vanhasen mukaan nostaa pakolaiskiintiöitään.