Valtteri-lumimyräkkä koettelee Suomea viikonloppuna – odotettavissa voi olla myös sähkökatkoksia

Sää

Valtteriksi nimetty lumimyräkkä saapuu Suomeen viikonlopuksi, kertoi STT:lle Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen. Tuovisen mukaan Valtterin tapauksessa voidaan puhua jo myrskystä.

– Tuulet voimistuvat niin, että mennään myrskyn tasolle viimeistään sunnuntaina, Tuovinen sanoi.

Lauantain ja sunnuntain aikana matalapaineen keskus tuo lähes koko maahan runsaita lumisateita, voimakkaita tuulenpuuskia ja myrskyä merialueille. Lunta tulee viikonlopun aikana maan etelä- ja keskiosiin 20–30 senttiä, Uudellemaalle ja Satakuntaan jopa 30–40 senttiä.

– Tällaista laaja-alaista matalapainetta ei ole vielä tullut Suomeen tänä talvena. Tämä on ensimmäinen kunnon matalapaine, joka tuo valtaosan sateista lumena, ja talven ensimmäinen kunnon pitkäkestoinen lumimyräkkä, Tuovinen sanoi.

Suomen lounaisilla merialueilla tuulet yltävät myrskyksi asti, ja merellä tuulee jopa yli 23 metriä sekunnissa. Rannikoilla saattaa esiintyä tuulenpuuskia, jotka yltävät yli 20 metriin sekunnissa.

Odotettavissa voi olla myös sähkökatkoksia.

Päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö kertoi perjantaina alkuillasta, että myös tykkylunta alkaa kertyä jo lauantai-lltana, mutta sunnuntaina tykyn paino kasvaa.

– Lämpötilalla ja tuulen suunnalla on merkitystä puiden oksille kertyvän lumikuorman vahingollisuuteen. Lauantaina on etelätuulta, mutta tuuli kääntyy pohjoistuuleksi lännestä sunnuntaina varhaisesta aamusta alkaen, Pyykkö sanoi.

Ajokelit huononevat koko maassa lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia.

– Lumisateiden alettua viimeistään lauantaina iltapäivällä ajokeli muuttuu erittäin huonoksi. Huonoja ajokelejä on Etelä-Lappiin asti sunnuntai-iltaan saakka, Tuovinen kertoi.

Fintrafficin tieliikennekeskus muistutti perjantaina, että lumipyry kasvattaa onnettomuusriskiä liikenteessä.

– Mieti siis, voitko siirtää tien päälle lähtöä pahimman myräkän yli tai varaa ainakin selkeästi enemmän aikaa matkan tekoon, muistutti Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen tiedotteessa.