Valiokunnan keskustajäsenet vaativat lomituksen toimimista myös poikkeusoloissa: "Ei voi olla niin, että viljelijä laitetaan tekemään koronaan sairastuneena töitä tuotantoeläinten kanssa"

Maatalous

Maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustalaisjäsenet Anne Kalmari, Mikko Savola, Mikko Kärnä ja Juha Pylväs pitävät Varsinais-Suomen Oripäässä ilmenneitä ongelmia lomitusjärjestelyissä kestämättöminä.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi eilen kunnan vaikeasta koronatilanteesta ja tartuntojen pääsemisestä myös kahdelle karjatilalle.

– Suomalainen lomitusjärjestelmä on tehty ennen kaikkea eläinten hyvinvoinnin ja viljelijän turvaksi. Tiloille on saatu apua, kun esimerkiksi sairaus on ajanut hetkellisesti työkyvyttömäksi. Nyt näin ei kuitenkaan ole, vaan kaikki tilat eivät ole saaneet esimerkiksi koronatartunnan aikaan lomittajia, nelikko toteaa yhteisessä tiedotteessaan.

Suomalainen ruokajärjestelmä on bioturvan näkökulmasta maailman parhaita, toiminut viimeisen vuoden esimerkillisesti ja tartunnat on näin saatu minimoitua.

Valiokunnan jäsenet vaativatkin Melaa yhdessä alueen terveysviranomaisten kanssa hoitamaan epäkohdat kuntoon ja löytämään toimintamallit, joilla koronaan sairastuneille tiloille saadaan lomittajia apuun.

Tarvittaessa pitäisi olla valmius tuoda hetkellisesti lomittajia esimerkiksi muualta päin Suomea.

– Tällä hetkellä tilanne koskettaa vain Varsinais-Suomea, mutta tilanne voi eskaloitua missä päin Suomea tahansa. Viime kädessä kyse on suomalaisen ruokajärjestelmän bioturvasta.

– Ei voi olla niin, että viljelijä laitetaan tekemään koronaan sairastuneena töitä tuotantoeläinten kanssa tai vaihtoehtoisesti tekemään eläinsuojeluilmoitus itsestään, valiokunnan jäsenet linjaavat.