Ministerit muistuttivat rajoitusten tärkeydestä epidemian pahetessa: “Tässä on useita viikkoja varoiteltu“

Hallitusneuvos muistuttaa, että valmiuslaista voidaan ottaa käyttöön vain välttämätön
Koronavirus

Hallituksen ministerit vetosivat keskiviikkona suomalaisiin koronarajoitusten noudattamiseksi.

Suomessa raportoitiin keskiviikkona lähes 800 uutta koronavirustartuntaa, mikä on jälleen epidemian aikainen uusi ennätys. Tämä ei kuitenkaan monen ministerin mukaan tullut yllätyksenä.

–  Tässä on useita viikkoja varoiteltu siitä, että tautitilanne tulee pahenemaan. Meillä on nyt muitakin kuin Husin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin) alue, joissa on aika isoja ongelmia, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi toimittajille.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että tilanteen ennakoidun pahenemisen vuoksi hallitus on ilmoittanut sulkutilasta, jonka on tarkoitus alkaa maanantaina.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko puolestaan vetosi kohtaamisten vähentämiseen.

–  Hallitus voi suojella suomalaisia ottamalla näitä rajoituksia käyttöön, mutta viime kädessä suojelemme toinen toistamme vain noudattamalla näitä rajoituksia, tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko sanoi.

Hallitus piti keskiviikkona tuoreimman koronaneuvottelunsa Helsingin Säätytalolla. Kokouksen tuloksista ei ollut iltakahdeksaan mennessä tietoja. Tiedotustilaisuutta päätöksistä odotetaan aikaisintaan torstaina.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan valmiuslaista on tarkoitus ottaa käyttöön useita pykäliä.

Kaikilla rajoitustoimilla pyritään takaamaan, että terveydenhuollon kantokyky säilyy. Viime viikolla Hus ennusti, että tehohoitopotilaiden määrä kääntyy selvään kasvuun seuraavan kahden viikon ajaksi.

Hallitusneuvos Arno Liukko valtioneuvoston kansliasta täsmentää STT:lle, että lakipykälien sisälläkin täytyy harkita tarkkaan, mitä säännöksiä otetaan käyttöön ja mitä ei. Liukko kommentoi lain käyttöä yleisesti, ei hallituksen mahdollisia suunnitelmia.

–  Perustuslakivaliokunta teki viime keväänä selväksi, että täytyy hyvin tarkkaan harkita, että otetaan käyttöön vain se, mikä on täysin välttämätöntä, hän sanoo.

Viime kevään poikkeusoloissa otettiin käyttöön muun muassa valmiuslain pykäliä, joilla voitiin puuttua terveydenhoidon työntekijöiden vuosilomiin ja irtisanomisaikaan ja pidentää heidän työaikaansa.

Myös Uudenmaan eristäminen tapahtui valmiuslain nojalla. Tänä keväänä julkisuudessa on ollut esillä ulkonaliikkumiskiellon mahdollisuus. Valmiuslain pykälän 118 nojalla voitaisiin tilapäisesti kieltää tai rajoittaa oikeutta ”oleskella ja liikkua tietyllä paikkakunnalla tai alueella”.

–  Jos joudutaan sellaiseen tilanteeseen, että liikkumista syystä tai toisesta jouduttaisiin rajoittamaan, joudutaan katsomaan sitä mitä tuo sanamuoto mahdollistaa, Liukko sanoi.