Uutissuomalaisen gallup: Kaksi kolmasosaa haluaa lisää tukea lapsiperheille

Lapsiperheet

Seitsemänä peräkkäisenä vuotena Suomessa laskenut syntyvyys on Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämän gallupin perusteella saanut suomalaiset kannattamaan perhe-etuuksien korottamista, jos sillä saataisiin syntyvyys nousemaan.

Viime vuonna vauvoja syntyi vähemmän kuin kertaakaan aikaisemmin itsenäisen Suomen historiassa.

Tämän vuoden alusta alamäki on ollut entistä jyrkempi. Uusia suomalaisia on syntynyt vähemmän kuin yhtenäkään puolivuotiskautena 1900- ja 2000-luvuilla.

Uutissuomalaisen gallupin perusteella kaksi kolmasosaa suomalaisista kannattaa lapsiperheiden etuuksien parantamista syntyvyyden kohentamiseksi.

Naisista lapsiperhe-etuuksien kuten lapsilisien, äitiys- ja vanhempainrahojen sekä kotihoidontuen korottamista syntyvyyden parantamiseksi kannattaa 67 ja miehistä 66 prosenttia. Molemmista 19 prosenttia vastustaa sitä.

Aivan yksimielisiä suomalaiset eivät asiasta kuitenkaan ole. Helsingin ja Uudenmaan alueella asuvat ovat muualla Suomessa asuvia nihkeämpiä perhe-etuuksien korottamiselle.

Myös eri puolueiden kannattajakunnissa on Uutissuomalaisen gallupin mukaan havaittavissa eroja.

Keskustan ja sosiaalidemokraattien kannattajat ovat sen perusteella samanmielisiä asian suhteen. Kolme neljäsosaa molempien puolueiden kannattajista peukuttaa etuuksien korottamisen puolesta syntyvyyden parantamiseksi.

Sen sijaan kokoomuksen kannattajista vain 57 prosenttia kannattaa korottamista ja peräti 31 prosenttia vastustaa sitä.

Perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista kaksi kolmasosaa on etuuksien korottamisen kannalla.

Eniten etuuksien kasvattamista vastustavat suurituloisimmat sekä johtavassa asemassa olevat ja yrittäjinä toimivat. Vastustus on heidän joukossaan lähes 40 prosenttia.

Kaikkein suurinta kannatus (82 prosenttia) on lapsiperheissä eli siellä, minne edut kohdentuvat.

Uutissuomalaisen haastattelema Kelan tukija Anneli Miettinen sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton lapsi- ja perhepolitiikan asiantuntija Esa Iivonen pitävät kyselyn tulosta odotettuna.

– Yleensä ihmiset suhtautuvat myönteisesti etuuksien korottamiseen ja etenkin, jos ne koskevat lapsiperheitä, Miettinen sanoo.

Hän arvioi, että yli puolet kannattaisi perhe-etuuksien korottamista, vaikka kysyttäessä olisi kerrottu sen mahdollisesti kiristävän verotusta.

Iivosen mukaan lapsiperheet saavat ymmärrystä, koska niissä talous on usein tiukoilla.

– Suurin yllätys tuloksissa on ehkä se, että vasemmistoliiton kannattajissa etuuksien kasvattamista kannatetaan selvästi vähemmän kuin SDP:n kannattajien parissa, Iivonen toteaa.

Lapsiperheiden tukemisesta kysyttiin tuhannelta aikuiselta mannersuomalaiselta kesäkuussa. Kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä.