Tutkijat löysivät kuusi avainasiaa, jotka johtavat onnistuneeseen painonpudotukseen
Yhdysvaltalaistutkijat ovat tunnistaneet kuusi keskeistä tekijää, jotka ovat avainasemassa onnistuneessa painonpudotuksessa ja elämäntapamuutoksessa.
Tutkimuksesta kertoo The Washington Post.
Siihen osallistui kahden vuoden tutkimusjaksolla 811 ihmistä, ja tutkijoiden johtopäätökset ovat seuraavat.
1. Proteiini.
Ihmiset, jotka lisäsivät huomattavasti proteiinin saantia, laihtuivat paljon enemmän kuin he, jotka eivät tehneet niin. Tutkimuksen loppuun mennessä runsasproteiinin kuluttajat olivat laihtuneet keskimäärin kolme kertaa enemmän kuin ihmiset, jotka kuuluivat vähäproteiinista ruokavaliota noudattaneet.
Keho kuluttaa paljon kaloreita proteiinin sulattamiseen ja imemiseen verrattuna rasvaan ja hiilihydraatteihin. Proteiini lisää myös kylläisyyttä
2. Kuidut.
Ihmiset, jotka lisäsivät kuitua eniten tutkimuksen ensimmäisen kuuden kuukauden aikana, laihtuivat lähes kaksinkertaisesti verrattuna ihmisiin, jotka lisäsivät vähiten kuitua ruokavalioonsa.
Kuitu lisää kylläisyyden tunnetta ja stimuloi ruokahalua vähentäviä hormoneja.
3. Ultraprosessoitujen ruokien välttäminen.
Ihmiset, jotka kuluttivat vähiten ultrajalostettuja ruokia, laihtuivat huomattavasti enemmän kuin niitä eniten kuluttanut tutkimuksen ryhmä.
Teollisesti pitkälle käsitellyt ruoat sisältävät lisäaineita, jotka johtaa liialliseen syömiseen, ja ne ovat vähemmän ravitsevia kuin puhtaat raaka-aineet.
4. Monipuolisuus.
Ihmiset, jotka söivät laajalla valikoimalla ravitsevia ruokia, laihtuivat huomattavasti enemmän kuin muut. Tutkijat arvioivat, että he pystyivät paremmin noudattamaan ruokavaliotaan, koska he saivat siitä enemmän nautintoa ja kokivat vähemmän puutetta.
5. Liikkuminen
Mitä enemmän ihmiset lisäsivät päivittäisiä askelmääränsä, sitä enemmän he laihtuivat ja kehonkoostumus parani. Fyysisesti aktiivisilla painonpudotus oli muita pysyvämpää.
6. Uni.
Ihmisillä, joilla oli vaikeuksia nukkumisen kanssa, oli jopa kolme kertaa suurempi todennäköisyys epäonnistua laihtumisessa. Unenpuute voi laukaista aivojen ja hormonien muutoksia, jotka ajavat syömään liikaa rasvaa ja sokeria sisältäviä roskaruokia.
Tutkimuksen suorittivat Louisianan Pennington Biomedical Research Center, Harvardin T.H. Chan School of Public Health ja Bostonin Brigham and Women’s Hospital.