Tämä jännittää eniten auton ratissa – kuskin iällä on merkitystä

Liikenne

Yli puolet autoilijoista jännittää huonossa kelissä ajamista, selviää LähiTapiolan kyselystä. Taskuparkkeerausta jännittää noin 34 prosenttia ja jonossa-ajamista noin 27 prosenttia.

Iäkkäämmillä ihmisillä jännittää nuoria kuskeja useammin tilanteet, joihin he eivät voi itse vaikuttaa.

– Huonon ajokelin ohella esimerkiksi noin joka neljäs kertoo jännittävänsä pimeässä, jonomuodostelmassa tai hirvieläinvaara-alueella ajamista. Huoli on ymmärrettävä, koska liikenteessä emme voi vaikuttaa muiden ratkaisuihin tai ulkoisiin olosuhteisiin, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudessa vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Alaviiri muistuttaa, että jonossa ajaessa kannattaa pitää reilu turvaväli, koska se parantaa muiden ajokokemuksia ja yleistä turvallisuutta.

Vastauksissa näkyi myös ikä ja sukupuoli. Naisia jännittää ajaminen miehiä enemmän.

Alle 25-vuotiaista kuljettajista keskimääräistä useampi jännittää taskuparkkeeraamista ja liittymistä moottoritielle. Kaikkein vanhimmat, eli yli 65-vuotiaat pelkäävät nuoria enemmän jonossa, pimeässä tai hirvieläinvaara-alueella ajamista.

– Varttuneemmilla kuljettajilla ajamisen haasteet eivät välttämättä liity enää omaan osaamiseen, jolloin itsestä riippumattomat tai yllättävät tekijät voivat korostua. Iän myötä myös vaikeissa ajo-olosuhteissa ajaminen voi alkaa tuntua aiempaa hankalammalta, pohtii Alaviiri.

Kantar TNS:n toteuttamaan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 1018 suomalaista