Suomi täyttää sunnuntaina 103 vuotta – näitä tunteita itsenäisyys suomalaisissa herättää

Itsenäisyys

Itsenäisyys herättää suomalaisissa erityisesti ylpeyden tunnetta, käy ilmi empatia-analytiikkayhtiö NayaDayan selvityksestä.

Lähes 80 prosenttia kansalaisista kokee Suomen itsenäisyyttä kohtaan positiivisia tunteita, erityisesti ylpeyttä (42 prosenttia).

– Ylpeys itsenäisyyttä kohtaan kertoo menestystä, itsetuntoa ja sosiaalista arvoa rakentavista tapahtumista, jotka hallitsevat kansalaisten kokemuksia ja sitouttavat suomalaisia itsenäisyyden vaalimiseen, johtaja Timo Salomäki NayaDaya Oy:stä pohtii tiedotteessa.

Tunteilla on yhteys myös puoluekantaan. Ylpeys itsenäisyyttä kohtaan on tyypillisempää oikeiston kuin vasemmiston joukossa. 

Toisaalta Suomen tulevaisuus herättää monenlaisia tuntemuksia, sekä pelkoa (23 prosenttia) että kiinnostusta (20 prosenttia). Suomalaiset naiset pelkäävät tulevaisuutta yleisemmin kuin miehet.

Opposition kannattajat tuntevat enemmän pelkoa kuin hallituspuolueiden kannattajat.

Tunteet tulevaisuutta kohtaan vaikuttavat yleisemmin lamauttavalla kuin osallistavalla tavalla.

– Tulokset kertovat kansasta, joka katsoo saavutuksiaan ylpeänä mutta näkee tulevaisuuden ristiriitaisesti uhkana ja mahdollisuutena. Tulevaisuus on epävarma, joten pelko on luonnollista ja tarpeellista, toimitusjohtaja Timo Järvinen NayaDaya Oy:stä korostaa.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä globaalien tutkimus- ja datayhtiöiden YouGovin ja Statistan kanssa.

Aineisto kerättiin online-paneelissa 25.–27. marraskuuta. Tutkimukseen osallistui 1 002 suomalaista.