Suomalainen matkatoimisto vie turisteja lomalle Afganistaniin
Suomalainen matkatoimisto Traveller on aloittanut ryhmämatkat Afganistaniin, ja suunnitteilla on jo uusia matkoja syksylle.
Afganistan kiinnostaa hyvin kokenutta matkailijaa, joka haluaa kokea vähän erikoisemman kohteen ja jolla on seikkailumieltä, kertoo yhtiön omistaja Nadja Ripatti.
– Asiakkaat olivat jo kyselleet meiltä Afganistanin matkoista. Päätimme aloittaa matkat, koska mikään muu taho ei Suomessa niitä järjestä. Maan turvallisuustilanne oli myös parantunut, sanoo Ripatti.
Ensimmäinen Afganistanin-matka oli loppuunmyyty. Sille osallistui lokakuussa 16 suomalaista. Matka sisälsi viisi päivää Afganistanissa ja viisi päivää naapurimaa Tadzhikistanissa. Matkan hinta oli 3 590 euroa täysihoitoineen ja lentoineen.
Traveller on erikoistunut pienryhmämatkailuun vähemmän tunnetuissa kohteissa. Matkatoimisto järjestää kiertomatkoja esimerkiksi Azerbaidzhaniin, Bangladeshiin ja Pakistaniin.
Ripatin mukaan yhtiö opasti Afganistaniin lähtijöitä maan tilanteesta ennen matkaa. Hänen mukaansa konfliktien runtelema maa on nyt rauhallisimmassa tilanteessa vuosikymmeniin.
– Turvallisuustilanne on muuttunut Talebanin vuoden 2021 valtaantulon jälkeen. Taleban oli se suurin turvallisuusriski ennen sitä, Ripatti sanoo.
Esimerkiksi Suomen ulkoministeriön näkemys Afganistanin turvallisuudesta on kuitenkin huomattavasti synkempi.
Turistit ovat silti todella pikkuhiljaa löytämässä maan. Yhdysvaltalaisen Associated Press -uutistoimiston mukaan Afganistanissa vieraili vajaat 700 turistia vuonna 2021, ja seuraavana vuonna luku nousi 2 300:aan. Vuonna 2023 heitä kävi maassa jo 7 000.
Ripatin mukaan talebanien hallitus haluaakin nyt panostaa turismiin.
– Matkailuyrityksiltä saa verotuloa ja ne työllistävät, hän sanoo.
68-vuotias espoolainen Pirkko Schildt oli ryhmämatkalla Afganistanissa tänä keväänä. Hän harrastaa maabongausta. Hän siis haluaa nähdä maailmaa mahdollisimman laajalti.
Afganistan oli hänelle vierailtu maa numero 162.
– Otin selvää maan tilanteesta ennen matkaa Facebookin ryhmien avulla. Matkatoimisto tiedotti myös maan turvallisuudesta, hän sanoo.
Kokenut matkailija Schildt yllättyi täysin siitä, miten avoimia afganistanilaiset olivat ja kuinka monet tulivat tervehtimään turisteja.
– Kun istuimme kahvilassa, nuoret naiset tulivat uteliaina juttelemaan ja ottamaan selfieitä kanssamme. Etenkään Kabulissa nuorten naisten pukeutuminen ei ollut erityisen tiukkaa, huivikin saattoi pudota hetkellisesti, hän sanoo.
Maan turvallisuustilanne ei huolestuttanut.
– Ei minulle tullut missään vaiheessa mitenkään turvaton olo. Yllättävää oli myös se, miten todellisuus eroaa median luomasta kuvasta. Kaduilla näkee naisia, he käyvät töissä ja näyttävät elävän normaalin oloista elämää, hän sanoo.
Vaikka maasta puuttuu perusinfrastruktuuri ja se ei pysty tällä hetkellä vastaanottamaan massaturismia, Afganistanilla on potentiaalia kasvaa matkailumaana. Sillä on paljon tarjottavana luonnonkauniista maisemista muinaiseen historiaan.
Schildtin mukaan ennen kaikkea paikallisten sydämellisyys on maan vahva matkailuvaltti.
– Koettuani itse vieraanvaraisen asenteen tajusin, kuinka vähän loppujen lopuksi tiedämme Afganistanista, hän sanoo.
– Asiat näyttävät kaukaa Suomesta kovin erilaisilta mitä ne todellisuudessa ovat.

Monet maat eivät ole virallisesti tunnustaneet Talebania Afganistanin hallitukseksi. YK kutsuu Talebanin johtamaa Afganistania maailman sortavimmaksi maaksi naisten oikeuksien suhteen.
Afganistanilaisten naisten oikeuksia on heikennetty esimerkiksi koulutuksen ja työllisyyden suhteen sen jälkeen, kun Taleban palasi valtaan vuonna 2021.
Turisteja maahan saapuu ympäri maailmaa, mutta eniten heitä tulee Yhdysvalloista, Kiinasta, Intiasta, Persianlahden maista ja Iranista. Myös eurooppalaisten määrä on kasvanut.
Vaikka monet matkailijat ovat kertoneet positiivisista kokemuksistaan, useimpien länsimaiden hallitukset varoittavat matkustamasta maahan.
Näin neuvoo myös Suomen ulkoministeriö.
– Afganistanin turvallisuustilanne on erittäin heikko. Ääriliike Taleban on noussut valtaan ja julistanut maahan islamilaisen emiraatin. Väkivaltaisuuksien ja terrori-iskujen uhka on korkea, minkä vuoksi maasta suositellaan poistumaan välittömästi. Turvallisuustilanne on kriittinen tai heikko koko maassa, eikä väkivallan ja konfliktin uhka ole poissuljettua missään, kirjoittaa ministeriö tiedotteessa verkkosivuillaan.
Viime vuoden toukokuussa kolme espanjalaista turistia ja kolme afganistanilaista kuoli, kun aseistetut miehet avasivat tulen kansainvälisten turistiryhmää kohti Bamiyanissa. Iskun tekijästä ei ole tietoa.
Toinen ulkomaalaisiin kohdistunut isku tapahtui vuonna 2022, kun aseistautuneet miehet alkoivat tulittaa kiinalaisia liikemiehiä kohti kabulilaisessa hotellissa. Siviilejä ei loukkaantunut iskussa.

Juttua korjattu 12.6.2025 kello 12:16. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Pirkko Schildt olisi ollut mukana ensimmäisellä lokakuussa järjestetyllä ryhmämatkalla. Todellisuudessa Schildt oli ryhmämatkalla Afganistanissa tänä keväänä.