STM selvittää koronantorjunnan hybridistrategiaa: Kakkostasolle voidaan siirtyä, kun leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät vähintään puolessa sairaanhoitopiireistä

Koronantorjunta

Koronahybridistrategian tasolle kaksi voidaan siirtyä, kun leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät vähintään puolessa Suomen sairaanhoitopiireistä.

Asiasta kertoo sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Hän avasi tiedotustilaisuudessa hallituksen eilen julkistettua hybridistrategian kolmitasoista toimintasuunnitelmaa.

Tällä hetkellä Suomessa ollaan tasolla yksi.

Tasolle kaksi voidaan siirtyä myös, jos koronavirusmuunnosta löytyy alueellisesti ja määrällisesti lisääntyvästi niin, että epidemian leviämisen estäminen vaatii välittömiä toimia.

Tasolle kolme voidaan siirtyä, kun muut toimet eivät riitä, epidemiatilanne aiheuttaa terveydenhuollon kantokyvyn ylittymisen uhan ja tartunnanjäljitys on käynyt vaikeaksi.

Voipio-Pulkki sanoo, että toimintasuunnitelman idea on, että viranomaisten pitää tarttua ennakoivasti riittävän vaikuttaviin toimiin jo silloin, kun epidemiologinen uhka-arvio kasvaa.

Hänen mukaansa tarkoitus on siirtää kaikkein hankalimmat epidemian vaiheet mahdollisimman pitkälle kevääseen siihen asti, kunnes rokotteita on tarpeeksi.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Biontech-Pfizerin rokotteen toimitukset ovat ensi viikosta alkaen noin 50  000 annosta viikossa ja viikosta 7 alkaen noin 60  000 annosta viikossa.

Viikosta 10 alkaen toimituksen ovat Puumalaisen mukaan noin 70  000 annosta viikossa. Modernan rokotetta toimitetaan kahden viikon välein vähitellen lisääntyvin annosmäärin.

Tavoite on, että kesään mennessä Suomeen on toimitettu yhteensä ainakin 5–7 miljoonaa rokoteannosta.

–  Nämä ovat ennakkotietoja, ja muutoksia voi tulla. Toivoisimme, että muutossuunta olisi ylöspäin, Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa.