Sipilä: Sain tiedon perussuomalaisten hajaantumisesta vasta matkalla Naantaliin

Terho: Ratkaisu oli vaikea, mutta ainoa oikea
Hallitus

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) vakuuttivat tiedotustilaisuudessa Kultarannassa, että eivät olleet tietoisia perussuomalaisen puolueen hajoamisesta vielä eilen päättäessään jättää Jussi Halla-ahon perussuomalaiset hallituksen ulkopuolelle.

Sipilä totesi tosin huhuja liikkuneen. Hän kertoi myös keskustelleensa useiden perussuomalaisten kanssa, jotka kokivat jääneensä vaille puoluetta viikonlopun valintojen jälkeen.

Tieto Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmästä ja sen huomattavasta laajuudesta saavutti Sipilän kuitenkin vasta hänen ollessaan matkalla Kultarantaan.

– Käännyin takaisin Naantalin kyltin kohdalta, hän kysyttäessä konkretisoi.

Sitä ennen Sipilä oli keskustellut uuden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon kanssa, joka oli lähettänyt hänelle kännykkäkuvan Uusi vaihtoehto -ryhmän pöytäkirjasta.

– Soitin presidentille, että juodaanko kahvit vai käännynkö takaisin. Näin, ettei tarvetta eroanomukselle enää ollut, Sipilä kertoi.

Pääministeri palasi mahdollisimman pikaisesti jatkamaan prosessia Helsinkiin, ilman kahvittelua.

Myös Petteri Orpo korosti, että Uusi vaihtoehto -ryhmän suuri koko tuli erityisenä yllätyksenä. Ilmassa oli havaittavissa kiehuntaa ja arveluita siitä, että joitakin henkilöitä puolueesta saattaa lähteä.

– Se, että on kyseessä näin suuri ryhmä, sinetöityi vasta sillä hetkellä kun tiedotustilaisuus alkoi, Orpo sanoi.

Terho puolestaan huomautti, että jos ryhmää olisi suunniteltu pidempään, olisi kyllä keksitty sille parempi nimi.

Sekä Orpo että Sipilä toistelivat moneen kertaan eilisen päätöksen hallitusyhteistyön päättymisestä perussuomalaisten kanssa perustuneen puhtaasti arvokysymyksiin ja huoleen hallituksen toimintakyvystä.

Terholta tivattiin, miten kova Jaakobin paini puolueesta irtaantuminen oli. Vastaukseksi Terho kaivoi taskustaan Timo Soinin rintapielestä tutun perussuomalaisten pinssin, jonka entinen puheenjohtaja oli heittänyt pöydälle.

– Tämä kertoo symbolisesti siitä, miten vaikeasta päätöksestä oli kyse. Päätös oli kova, mutta itse koimme, että ainoa mahdollinen, Terho sanoi.

Terho on valittu ryhmänsä trioministeriksi, joka osallistuu puheenjohtajien neuvotteluihin. 

Sipilä ja Orpo esittävät tänään eduskuntaryhmilleen, että hallitus jatkaa entisen ohjelman varassa eikä ministereitä vaihdeta.

– Tämä asia varmasti keskusteluttaa, mutta koko ajattelun ydin on, että nykyinen hallitus jatkaa entisellä ohjelmalla, Sipilä perusteli.

Hän vetosi valtiosääntöoppineihin, joiden ohjeeseen tämä näkemys pohjautuu. Orpo todisti Terhon sitoutuneen hallituksen Eurooppa-politiikkaan ja Suomen aktiiviseen toimijuuteen unionissa.

Miehet vakuuttivat uskoaan siihen, että kaavaillulta pohjalta syntyvä hallitus on toimintakykyinen ja arvot saadaan yhteen soviteltua, kuten tähänkin saakka.

– Yhteistyö voi olla tästä lähtien jopa helpompaa, Orpo veikkasi.

Pääministeri antaa eduskunnalle asiasta tiedonannon, jonka jälkeen äänestetään hallituksen luottamuksesta.