Sipilä: Oulun epäillyt teot iljettäviä ja raukkamaisia – jokaisen koskemattomuus pitää varmistaa

Pääministerin mukaan vihaa ei pidä kohdistaa niihin, jotka ovat syyttömiä Oulun kaltaisiin tilanteisiin
Seksuaalirikokset

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Oulun tapahtumat pelottavat ja mietityttävät ihmisiä ja syystä.

– Tällaiset epäillyt teot, joita lapsiin kohdistuu, ovat kyllä iljettäviä, raukkamaisia tekoja. Kaikki tällainen on totta kai tuomittavaa, ja meidän pitää varmistaa jokaisen suomalaisen koskemattomuus, Sipilä sanoi keskiviikkona medialle.

Poliisi epäilee yhteensä kymmentä ulkomaalaistaustaista miestä lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista Oulussa.

Tutkinnassa on kaikkiaan kolme rikosjuttua, joissa uhrit ovat olleet alle 15-vuotiaita tyttöjä. Epäillyt rikokset ovat törkeitä lapsiin kohdistuneita hyväksikäyttöjä ja törkeitä raiskauksia.

Sipilän mukaan on tärkeää, että Oulun kaltaiset tapahtumat pystyttäisiin mahdollisimman pitkälle ehkäisemään ennalta.

– Sitä työtä pitää tehdä, valistustyötä pitää tehdä, asennekasvatustyötä pitää tehdä – se on selvä asia. Mutta kyllä tarvitsemme myöskin lakipuolella kovennuksia, Sipilä sanoi eduskunnassa.

Poliisi on kertonut, että suurin osa Oulun epäillyistä on tullut Suomeen muutama vuosi sitten. Yksi epäillyistä on ollut poliisin mukaan Suomessa jo yli 20 vuotta.

Sipilältä kysyttiin keskiviikkona, voiko teoista epäillyille olla epäselvää, mikä Suomessa on sallittua.

– Ei pitäisi olla kellekään epäselvää. Kyllä Suomessa eletään Suomen lakien mukaan ja sen pitää olla kyllä kaikille selvää. Nämä ovat iljettäviä ja raukkamaisia tekoja, joista nyt epäillään, Sipilä vastasi medialle.

Seksuaalirikoslainsäädännön kiristäminen on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Hallituksen esityksen mukaan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta. Lisäksi rikoslakiin tulisi törkeää lapsenraiskausta koskeva uusi rangaistussäännös.

– Pidimme äärimmäisen tärkeänä, että rangaistuksia kovennetaan lapsiin kohdistuvista rikoksista, Sipilä perustelee esitystä.

Pääministeri sanoi jo aiemmin keskiviikkona kirjallisessa lausunnossaan, että seksuaalirikosten rangaistusten on vastattava kansan oikeustajua.

Sipilä huomautti lausunnossaan myös, että oikeusvaltiossa syylliset saavat rangaistuksen etnisyydestä riippumatta.

Rikoksen uhrin kärsimystä ei voi kuitenkaan mitenkään poistaa. Sipilän mukaan Oulun tapauksen tutkinnasta ja tiedottamisesta vastaa poliisi ja tuomiosta oikeuslaitos.