Hallitus esittää: Vakaviin rikoksiin syyllistynyt voi menettää Suomen kansalaisuuden

Kansalaisuus

Tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi vastedes menettää Suomen kansalaisuuden, esittää hallitus.

Tällaisia rikoksia olisivat maanpetos, valtiopetos ja Suomen elintärkeitä etuja vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset.

Hallitus antoi esityksen kansalaisuuslain muuttamisesta eduskunnalle tänään.

Esityksen mukaan kansalaisuuden voisi menettää vain, jos henkilöllä on myös toisen valtion kansalaisuus ja riittävästi todellisia siteitä toiseen kansalaisuusvaltioonsa. Myös syntyperäinen Suomen kansalainen voisi menettää kansalaisuutensa.

– Maanpetoksista ja terrorismirikoksista tuomitut ovat menettäneet lojaliteettinsa Suomea ja suomalaisia kohtaan. Tällöin jopa kansalaisuuden menetys on tietyin reunaehdoin perusteltua, sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo tiedotteessa.

Esityksessä ehdotetaan, että Suomen kansalaisuuden voisi menettää, jos syyllistyy sellaiseen valtion etuja vastaan tehtyyn rikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään 8 vuotta vankeutta.

Tällaisia ovat esimerkiksi Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen, sotaan yllyttäminen, maanpetos ja vakoilu.

Edellytyksenä kansalaisuuden menettämiselle olisi myös se, että henkilö on saanut vähintään 5 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Esityksen mukaan päätöksen kansalaisuuden menettämisestä tekisi Maahanmuuttovirasto Suomessa annetun rikostuomion perusteella.