Saarikko ja Vartiainen eri linjoilla perustulosta
Hallituspuolueiden kansanedustajat Juhana Vartiainen (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.) linjasivat perustulokantojaan perustuloseminaarissa toisistaan hieman eri suuntiin.
Kokeiluun kriittisesti suhtautuvan Vartiaisen mukaan perustulon järkevä reunaehto on kannustinongelmien vähentäminen.
– Perustulon on oltava harkinnanvaraista ja töihinpotkivaa. Työllisyysasteen pitää nousta sillä.
Taloustieteilijänä Vartiainen huomautti, että jos raha maksetaan kaikille, se maksetaan myös niille, jotka eivät sitä tarvitse.
– Kun koko sosiaaliturva muuttuu, myös kaikkien ihmisten käyttäytyminen muuttuu. Lopputilaa ei voi isossa muutoksessa ennustaa.
Vartiaisen mukaan sekin vaikuttaa käyttäytymiseen, ajatteleeko järjestelmän pysyväksi vai väliaikaiseksi. Perustulokokeilu on kaksivuotinen.
Kokeilua kannattava Saarikko oli samaa mieltä siitä, että sosiaaliturvan tärkein ominaisuus on se, että työ olisi kannustavaa ja taloudellisesti kannattavaa.
Saarikon mukaan sosiaaliturvan toimimattomuudesta vallitsee laaja yksimielisyys. Samalla työn luonteen muutoksen voi nähdä kaikkialla.
– Työ on epävarmuuden kyllästämää. On määräaikaista, pätkittäistä ja silppua.
– Byrokratiaa on niin, että heikompia hirvittää. Kela tarjoaa yli sataa erilaista etuutta, Saarikko perustelee.
Perustulokokeilulla saataisiin selville järjestelmän toimivuus.
– Olen sanonut kriitikoille, joiden mielestä perustulossa on kyse hyysäämisestä ja ilmaisen rahan jakamisesta, että teidän ainakin kannattaa kokeilua kannattaa!
Seminaarissa puhunut europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) huomautti, että Hollannissa käynnissä oleva perustulokokeilu on tärkeä osa byrokratian purkua ja tehostamista.
– Olisiko perustulosta tähän apua meilläkin, Jäättenmäki kysyi.