Saarikko Afganistanin tilanteesta: Emme voi sulkea silmiämme ja sydämiämme humanitääriseltä kriisiltä

Keskustan kesäkokous

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan Euroopan Unionilla ja koko länsimaisella arvoyhteisöllä on vakava itsetutkiskelun paikka Afganistanin kriisin jälkeen.

Saarikko sanoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen alussa pitämässään puheessa, että Afganistan saattaa merkitä rauhanponnisteluissa uuden ajan alkua.

– Sellaisen puheen uskottavuus, jossa rauhaa rakennetaan jollekin alueelle ulkopuolisten taholta voimakeinoin, on mennyt. Tässä, uuden ajan rauhantyössä Suomella voi jälleen kerran kokoaan suurempi rooli, hän summasi.

Saarikko korosti puheessaan, etteivät suomalaiset voi sulkea silmiään talebanin valtaannousun aiheuttamalta humanitääriseltä kriisiltä.

– Emme voi sulkea silmiämme ja sydämiämme humanitaariselta kriisiltä. Se ei ole meidän ihmiskuvamme, se ei ole meidän maailmankuvamme.

Saarikko korosti, että sotien ja kriisien kovimman hinnan maksavat aina lapset, naiset ja äidit. Hän kantoi huolta naisten oikeuksien heikkenemisestä Afganistanissa.

– Naisten oikeuksien koko kuva Afganistanissa on vielä liian hämärä. Sen kuitenkin jo tiedämme, että naiset eivät tule olemaan niitä määrittämässä. Ne eivät siis ole naisten omia oikeuksia – ja silloin ne eivät ole oikeuksia.

Afganistanin hallinnon nopean luhistumisen Saarikko sanoi osoittavan, ettei demokratia ole tuontitavaraa. Keskustajohtajan mukaan demokratia pitää itse elää todeksi. Sitä pitää rakentaa omin käsin, ei vieraan toimesta.

– Afganistanissa ei ollut valtiota eikä kansakuntaa. Kansakunnan rakenteita ei voi tuoda paikalle helikoptereilla eikä sotilastukikohdilla. Kansainvälisen yhteistyön kyky kuulla kritiikin esittäjiä kuluneiden vuosikymmenten aikana oli heikko, niilläkin hetkillä, kun kritiikkiä esittivät pitkän linjan ammattidiplomaatit. Me, koko kansainvälinen yhteisö, olimme liian kiireisiä toisaalla.

Saarikko kiitteli myös suomalaista päätöksentekoa ripeästä toiminnasta Afganinstanin evakuointiprosessia koskevassa päätöksenteossa. Eduskunta ja hallitus tekivät viime viikolla nopeasti päätöksen suomalaissotilaiden lähettämisestä evakuointitehtäviin Kabulin lentokentälle.

– Suomi toimi järkähtämättömästi, järjellä ja sydämellä. Tältä osin hallintomme osoitti nopeaa kykyä muuttuvan tilanteen edessä, Saarikko sanoi.

Hän myös painotti, että mikäli Afganistanin tilanne aiheuttaisi suurten väkimäärien lähtemistä pakomatkalle kotiseuduiltaan, tulisi Euroopan onnistua sen hallinnassa paremmin kuin vuonna 2015.

Pakolaisten auttamista korosti omassa puheessaan myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs.

– Se pitää kuitenkin tehdä kansainvälisessä yhteistyössä Afganistanin lähialueilla niin pitkälle, kuin mahdollista, Pylväs sanoi.