Republikaanien rivit rakoilivat Trumpin virkasyyteäänestyksen lähestyessä

Ainakin viisi republikaania ilmoitti liittyvänsä demokraattien rinnalle. Linjasta lipsuvien republikaanien määräksi arvioitiin noin tusina.
Yhdysvallat

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen oli keskiviikkona paikallista aikaa määrä äänestää presidentti Donald Trumpin asettamisesta virkasyytteeseen. Demokraattien mielestä Trump yllytti kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä mellakoimaan kongressitalolle viikko sitten, minkä vuoksi tämä olisi syytä erottaa.

Demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa äänestyksen lopputulos oli selvä jo etukäteen, joten mielenkiinto kohdistui siihen, kuinka moni republikaani äänestäisi demokraattien kanssa Trumpia vastaan.

Keskiviikkoiltaan mennessä Suomen aikaa viisi republikaania oli kertonut aikovansa äänestää virkasyytteen puolesta. Yksi heistä oli edustajainhuoneen kolmanneksi korkea-arvoisin republikaani Liz Cheney.

Puolueen sisäpiirilähteet arvelivat, että linjasta lipeäviä olisi noin tusinan verran. Arviot vaihtelivat 10:n ja 20:n välillä.

Viime viikon tapahtumat ovat kääntäneet osan republikaaneista presidentti Trumpia vastaan ennennäkemättömällä tavalla heidän oltua tähän asti lähes täydellisen uskollisia presidenttiä kohtaan.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmoitti alkuviikosta, että edustajainhuone äänestää virkasyytteestä, jos Trump ei eroa tai jos varapresidentti Mike Pence ei syrjäytä Trumpia perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

Edustajainhuone hyväksyi tiistaina pitkälti symbolisen aloitteen, jolla se vaati Penceä aloittamaan Trumpin viraltapanon. Pence ilmoitti pian, ettei aio tehdä niin.

Trumpista oli tulossa ensimmäinen presidentti, joka on asetettu virkarikossyytteeseen kahdesti, sillä joulukuussa 2019 hän sai virkarikossyytteen Ukraina-skandaalin takia.

Trumpin viraltapano edellyttää kuitenkin langettavaa tuomiota myös senaatin virkarikosoikeudenkäynnissä. Asian käsittelyä senaatissa ei todennäköisesti ehditä aloittaa ennen kuin Trumpin presidenttikausi päättyy 20. tammikuuta.

Vaikka Trump saisi langettavan tuomion vasta virkakautensa päättymisen jälkeen, senaatti voi silti päättää estää Trumpia enää pyrkimästä julkiseen virkaan tulevaisuudessa.

Yksi Trumpia vastaan kääntyneistä republikaaneista on senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell, kertoi CNN. Lähteen mukaan McConnell on päätynyt sille kannalle, että tulevaisuutensa pelastamiseksi republikaanien on tehtävä selvä pesäero Trumpiin.

McConnell on tiettävästi raivoissaan Trumpille viimeviikkoisen kongressitalon hyökkäyksen lietsomisesta. McConnell myös syyttää Trumpin vaalivilppisyytöksiä republikaanien tappiosta Georgian senaatinvaaleissa.

Republikaanien sisällä on arvioitu, että jos McConnell päätyy kannattamaan julkisesti virkasyytettä, senaatissa saattaa olla riittävästi ääniä langettavalle tuomiolle.