Ranskan ja Yhdysvaltojen presidentit keskustelemassa puhelimessa lähipäivinä – sukellusvenekiista kiristänyt liittolaisten välit

”Tässä on ollut valehtelua, kaksinaamaisuutta, merkittävä luottamuksen pettäminen sekä halveksuntaa”
Ulkomaat

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo keskustella Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa lähipäivinä puhelimessa niin sanottuun sukellusvenekiistaan liittyen, Ranskan hallinnon lehdistöedustaja kertoo.

Ranskan välit ovat tulehtuneet niin Australian kuin Yhdysvaltojenkin kanssa, kun Australia hylkäsi ranskalaisia sukellusveneitä koskevan kaupan ja päätti rakentaa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä Yhdysvaltain avustuksella. Kymmenien miljardien eurojen arvoisen tilauksen meneminen sivu suun suututti Ranskan hallituksen.

Samalla Australia, Yhdysvallat ja Britannia ilmoittivat uudesta AUKUS-nimellä kulkevasta puolustusliittoumasta. Kymmenien miljardien eurojen arvoisen tilauksen meneminen sivu suun suututti Ranskan hallituksen.

Ranska kutsui suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta kotiin konsultaatioita varten ensimmäistä kertaa maiden historiassa, mikä oli Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drianin mukaan ”erittäin symbolinen” ele.

–  Sen tarkoitus oli osoittaa, kuinka tyytymättömiä me olemme ja että välillämme on vakava kriisi, Le Drian sanoi France 2 -televisiokanavalle.

Le Drianin kielenkäyttö oli diplomatian areenalle poikkeuksellisen kovaa.

–  Tässä on ollut valehtelua, kaksinaamaisuutta, merkittävä luottamuksen pettäminen sekä halveksuntaa. Se ei käy päinsä, ulkoministeri jyrisi.

Australian pääministeri Scott Morrison totesi sunnuntaina ymmärtävänsä Ranskan pettymyksen, mutta sanoi Australian nostaneen esille huolet Ranskan tarjoamien sukellusveneiden suorituskyvystä jo kuukausia sitten. Morrisonin mukaan Ranskan sukellusveneet eivät olisi voineet tyydyttää Australian strategisia intressejä.

–  En kadu enkä tule katumaan sitä, että päätin asettaa Australian kansallisen edun etusijalle, Morrison sanoi.

Le Drianilta kysyttiin, miksei Ranska kutsunut kotiin myös Britannian-suurlähettilästään, vaikka Britanniakin on mukana Pariisin suututtaneessa hankkeessa.

–  Britannian kohdalla ei ole tarvetta siihen. Tiedämme heidän jatkuvan opportunisminsa, joten ei ole tarvetta tuoda suurlähettilästämme takaisin selittämään sitä, Le Drian sivalsi.

–  Britannia on tässä koko jutussa vähän kuin kolmantena pyöränä.

Yhdysvallat on vakuuttanut ymmärtävänsä Ranskan tilanteen ja haluavansa selvittää asiat Ranskan kanssa keskustelemalla. Yhdysvallat on myös kehunut Ranskan olevan tärkeä kumppani.

Ranska kokee, että Yhdysvallat on horjuttanut sen asemaa Intian valtameren ja Tyynenmeren alueella, ja on alkanut taas miettiä tarkemmin sotilasliitto Naton merkitystä itselleen. Kriisi Yhdysvaltojen kanssa antanee Ranskalle lisää motivaatiota edistää EU:n yhteistä puolustusta.