Rahaministeri Vanhanen ehdottaa Iltalehdessä eläkeläisten verotukseen muutosta – “Olisi erittäin vahva yksilökohtainen kannustin töiden tekemiseen”

Työllisyystoimet

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoo Iltalehdessä aloittaneensa ministeriössä selvitysprojektin eläkkeellä tehtävän työn verotuksesta.

Vanhanen muuttaisi eläkeläisten verotusta niin, että eläketuloa ja ansiotuloa verotettaisiin erikseen.

– Jos nyt on eläkkeellä ja menee töihin, niin tulot lasketaan yhteen. Jos eläkkeen verotus on ollut vaikka 25 % ja sitten kun siihen tulee palkkatuloja päälle, eläkkeenkin verotus nousee aika reippaasti, Vanhanen perustelee lehdessä.

Rahaministeri ehdottaa, että eläkkeellä tehtyä ansiotyötä, oli se sitten pysyvää tai pätkätyötä, verotettaisiin niiden tulojen mukaan.

– Se olisi erittäin vahva yksilökohtainen insentiivi (kannustin) töiden tekemiseen, Vanhanen uskoo.

Vanhanen kertoo, että idea lähti liikkeelle siitä, että korona-aikana on tarvittu erityisesti sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia eläkepäiviltä takaisin töihin. 

Vanhasen mukaan eläkeläisissä on valtavan iso potentiaali. Hän uskoo ideaansa, mutta ensin on selvitettävä esimerkiksi ehdotuksen perustuslainmukaisuus.

– Onko meillä oikeus ja mahdollisuus verottaa eri tuloja eri tavalla? Tämä on se iso kysymys. Mutta yhteiskunnalliset perustelut olisivat minun mielestäni erittäin hyvät. 

– Työllisyystoimenpiteitä pitää hakea sekä nuorten työmarkkinoille tulosta, aktiivisen työajan tilanteista että eläkkeelle siirtymisen vaiheista, valtiovarainministeri perustelee.

Vanhanen on valmis tuomaan esityksensä jo syyskuun budjettiriiheen.