Puoluejohtajat jättävät Venäjän puolustusministeri Shoigun puheen omaan arvoonsa – "Tällaiset irralliset puheet eivät Suomen linjaan vaikuta"

Puolustus

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun heinäkuinen puhe ei anna minkäänlaista aihetta Suomen turvallisuuspoliittisen linjan uudelleenarviointiin, puolueiden puheenjohtajat arvioivat STT:n kyselyssä.

Puoluejohtajat poliittisen kentän laidasta laitaan korostivat vastauksissaan, että Suomi tekee itse turvallisuuspoliittiset valintansa.

– Näitä yksittäisiä puheenvuoroja kuullaan Venäjän puolustushallinnon suunnalta aina tasaisin väliajoin, eikä niistä kannata hätkähtää. ( ) Tällaiset irralliset puheet eivät Suomen linjaan vaikuta, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoittaa vastauksessaan STT:lle.

– Puolustusministeri Shoigun puheet eivät, kuten minkään ulkopuolisen tahon yksittäiset puheet, muuta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjaa. Suomi on tehnyt ja tekee omat ulko- ja turvallisuuspoliittiset päätökset itsenäisesti, oman ulkoisen turvallisuutensa näkökulmasta, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan kirjoittaa.

– Suomi tekee itsenäistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa omista lähtökohdistaan. Siihen eivät vaikuta yksittäiset lausunnot Venäjältä, Yhdysvalloista tai mistään muualtakaan, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muotoilee.

Shoigu varoitti puheessaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyön tiivistyminen heikentää turvallisuutta ja pakottaa Venäjän vastatoimiin.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän puolesta kyselyyn vastannut eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kiinnittää huomiota Shoigun puheessa olleisiin asiavirheisiin.

Shoigu väitti puheessaan muun muassa, että Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain toukokuussa allekirjoittama aiejulistus antaa sotilasliitto Natolle esteettömän pääsyn Suomen ja Ruotsin ilmatilaan ja aluevesille.

Puheen virheiden vuoksi sen kommentointi kannattaisi Vanhasen mukaan jättää sikseen.

– Jos lähtökohdat ovat vääriä, silloin myöskään johtopäätökset eivät ole kohdallaan. Ainoa johtopäätös tästä on, että aikanaan taas kun Suomen ja Venäjän välillä tavataan, pitää käydä läpi näitä kysymyksiä, ettei osapuolilla olisi vääriä tietoja, Vanhanen sanoo.

Myös sinisten, perussuomalaisten, vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat olivat STT:n kyselyssä pääpiirteissään samoilla linjoilla.

Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan Shoigun puheenvuoroa ei pidä tulkita merkiksi Venäjän linjan koventumisesta.

– Mitään varsinaista uutta Shoigun näkemyksissä ei ollut, sillä samankaltaista retoriikkaa on kuultu Venäjän sotilasjohdon taholta aikaisemminkin. Suomi tekee edelleenkin itse turvallisuuspoliittiset valintansa. ( ) Turvallisuuspoliittisen linjan uudelleenarviointiin ei ole mitään syytä, Terho sanoo.