Vaaleihin käyvän Ruotsin Nato-linja ei askarruta puoluejohtajia

”Yksittäinen vaalitulos ei muuta oleellisesti Ruotsin ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa”
Nato

Ruotsin Nato-linja ei askarruta Suomen puoluejohtajia – ei, vaikka Nato-myönteiset porvarilliset puolueet saattavat nousta hallitusvastuuseen syyskuun parlamenttivaalien jälkeen.

Ruotsin kaikki neljä porvaripuoluetta kannattavat maan Nato-jäsenyyttä, ja porvaripuolueista suurin eli maltillinen kokoomus on sanonut tavoitteekseen, että Ruotsista tulee Nato-jäsen mahdollisimman pian.

Puoluejohtajat eivät usko, että Ruotsi etenisi nopeasti kohti Nato-jäsenyyttä, vaikka porvariblokki voittaisikin syyskuun vaalit.

– Ruotsissa ulko- ja turvallisuuspolitiikan muutokset tehdään suurella konsensuksella eikä näköpiirissä ole, että yksittäinen vaalitulos muuttaisi oleellisesti Ruotsin ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa suuntaan tai toiseen – oli maan seuraava hallituspohja sitten mikä tahansa, kirjoittaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vastauksessaan STT:n kyselyyn.

– En usko, että Ruotsi tekee mitään äkkiliikkeitä mutta voi hyvin olla, että Ruotsin turvallisuuspoliittinen keskustelu etenee vaalien jälkeen konkreettisemmalle tasolle. Ruotsissa on ymmärretty, että turvallisuus ei ole itsestäänselvyys ja että sen takaamiseen tarvitaan kumppaneita, arvioi puolestaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän puolesta kyselyyn vastannut eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) arvioi, että Ruotsin eteneminen kohti Nato-jäsenyyttä edellyttäisi käytännössä porvarillisten puolueiden ja sosiaalidemokraattien yhteisymmärrystä asiasta eikä sellaista nyt ole.

Vanhasen mukaan joissain suomalaisissa tiedotusvälineissä Ruotsin vaaleista on puhuttu suurina Nato-vaaleina, mutta hänen mielestään tämä ei pidä paikkaansa.

– Nato-kysymys ei hallitse vaalikampanjoita. Äänestäjät eivät vaaleissa ensisijaisesti ota kantaa Nato-jäsenyyteen, vaan muut, lähinnä sisäpoliittiset aiheet ratkaisevat vaalituloksen, Vanhanen sanoo.